Už více než rok omíláme, že prodělání covidu-19 je půl roku od ukončení nemoci vstupenkou na dovolenou, sportoviště nebo do restaurace. Jde o jednu ze dvou podmínek pro získání certifikátu s mezinárodně uznávaným QR kódem.

Nekomplikované sdělení se při podrobnějším zkoumání ukazuje jako velmi zrádné. Původně totiž stačilo, když měl člověk typické příznaky nemoci a pozitivní antigenní test, aby ve statistice figuroval jako ten, kdo covid-19 prodělal. To se ale změnilo loni v červenci.

Kateřina Perknerová
Střídání stráží

Potřebný kód může získat pouze jedinec, jehož nákazu potvrdil i PCR test. Tuto prostou informaci však resort Adama Vojtěcha neuměl předat nejen občanům, ale ani lékařům. Ještě koncem minulého roku tak byli lidé v některých ordinacích přesvědčováni, že PCR test nepotřebují. Ti pak splakali nad výdělkem.

Přítel Ilony P. dokonce s covidem ležel v nemocnici, ale protože mu tam neudělali PCR test, certifikát nedostane. Dagmar S. si rozhovor se zdravotním zařízením, kde ji od PCR testování odradili, nahrála. Kdyby chtěla žalovat dotyčného rádce nebo ministerstvo zdravotnictví, možná by uspěla. Je totiž povinností státu, aby zcela srozumitelně svým občanům vysvětlil, jak se věci mají.