V prvním případě se to až do kritického článku ministra zahraničí Tomáše Petříčka a jeho dvou předchůdců nestalo. Tím šéfovi Černínského paláce přibyla další vráska na čele. Řešit totiž musí také ricinovou aféru, jež se ukázala být návnadou ruských tajných služeb, kterou česká strana spolkla i s navijákem.

Čtyři dobré rady na dovolenou

Nedivím se, že se Petříčkovi do jednání s Rusy nechce, protože v téhle hře BIS tancovala podle jejich not. Už vidím Miloše Zemana, jak vítězoslavně pokuřuje a mumlá si cosi o čučkařích. Vyhoštění dvou ruských diplomatů/špionů bylo správnou, byť nevím, zda dost pádnou odpovědí.

Největší drama ale teprve přijde. Předpokládaná cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan zřejmě zmrazí česko-čínskou spolupráci. Hněv Hradu bude mocný, Petříčkova pozice oslabená a premiér Andrej Babiš, jemuž jsou Čína i Rusko ukradené, přitvrdí svou sólo jízdu v EU. Jeho stále méně evropská politika se dostane do křížku s Petříčkovou probruselskou pozicí. Prezident bude v tomto směru na Babišově straně. A to je přesně výsledek, který českým zájmům uškodí nejvíc.

Zbytečné nervy u přijímaček