Na Slovensku mají dálnici z Bratislavy do Košic. Respektive nemají, ale každá další slovenská vláda při svém nástupu slíbí, že do šesti sedmi let bude dostavěna. A tak ani po třiceti letech od listopadu 1989 dálnice není. Podobně to zatím vypadá se summitem v Glasgow. Padá tam spousta slibů, co bude za třicet i padesát let, ale málo toho, co se udělá letos, příští rok.

Desítky zemí na něm například přednesly závazek, že ukončí výrobu elektřiny z uhlí. Má to háček. Největší světový znečišťovatel ovzduší, kterým je Čína, mezi nimi není. A Čína navíc plánuje další velmi masivní výstavbu uhelných elektráren.

Luboš Palata
Snížení emisí musí mít plán, který bude uskutečnitelný

Peking se obecně k summitu staví velmi podivně. Do Glasgow dorazila čínská delegace na velice nízké úrovni. A zatímco Evropská unie slibuje a plánuje do roku 2030 zásadně snížit produkci emisí skleníkových plynů, Čína naopak zcela otevřeně říká, že její produkce skleníkových plynů dosáhne ve stejné době vrcholu. Také pokud jde o uhlíkovou neutralitu, Peking plánuje její dosažení až v roce 2060, o deset let později než Evropská unie. A Indie, další velký znečišťovatel, dokonce ještě o deset let později. Ale přesto je oslavována, protože je to vůbec poprvé, kdy od Indie zazněl nějaký termín.

Snížit a nezchudnout

Pro Evropskou unii a její klimatické ambice to představuje obrovský problém. Přechod na zelené technologie je finančně i z mnoha dalších pohledů náročná operace. V Evropě působící firmy, které k ní budou nuceny, to budou muset zvládnout o mnoho let rychleji než jejich indická či čínská konkurence.

Zelená pro Evropu.Zelená pro Evropu.Zdroj: Deník Půjdeme sice dobrým příkladem, ale zároveň budeme čelit „ekologickému dumpingu“ ze strany konkurence. Tento ekologický dumping ale nesmíme připustit. I kvůli tomu, abychom si sami nepodřezávali větev. Ale nástroje na obranu máme omezené a zavádění „zelených cel“ může vyvolat čínskou protireakci.

Otázkou také je, co udělá s globálním oteplováním to, že EU sice možná v roce 2O50 dosáhne uhlíkové neutrality, ale velká část lidstva se jí ještě ani nebude blížit, a možná dokonce půjde opačným směrem. Jediné, čím můžeme zbytek planety přesvědčit, aby snižoval emise stejně jako my, je, že to zvládneme nejen rychle, ale také že při tom neztratíme konkurenceschopnost a nezchudneme. Pokud se nám to jako EU podaří, bude náš příklad lepší než deset konferencí, jako je ta v Glasgow.