„Je to jako za komunistů, kdy se zakazovala rocková hudba. Netvrdím, že revival je něco extra, ale myslím, že revivalové kapely jsou o hodně levnější než originál. Tak budeme mít raději ticho. Nebo raději Evu a Vaška?," zaslala do redakce svou reakci například paní Janoušková.

Podle ní takový postoj vedení města odradí hudebníky i návštěvníky koncertů.

„Myslíte si, že bude chtít příště hrát nějaká kapela v Přerově, když se koncert na poslední chvíli odvolá? Naplánují si lidé návštěvu kulturní akce, když se na poslední chvíli odvolá?," ptá se.

Zrušení večerních revivalových koncertů na náměstí se příliš nezamlouvá ani čtenářům Přerovského a hranického deníku, kteří mohli vyjádřit svůj názor v anketě na našich webových stránkách. Proti zrušení koncertů se vyslovilo 76 procent lidí, pro pouze 24 procent.

A jaké zazněly v diskusi názory?

„Absolute Bon Jovi byli výborní. Nebudou koncerty, nebudou lidé na náměstí, budou nižší tržby obchodníků ve stáncích, nižší odvody do státní kasy a důchodci budou mít nižší důchody," zmínil třeba čtenář, který se podepsal jako Honza.

Někteří ale fakt, že se z Přerova pomalu stává „revival city," naopak kritizují.

„Hluk mi nevadí, kultura na náměstí taky ne, ale velmi mi vadí toto množství revivalů…to není kultura, ale zábava. Tancovaček je každý pátek a sobotu v okolí Přerova po kulturácích dost, tak nevím proč tím zatěžovat střed města," myslí si jiný z diskutujících.

Hluk prý přesahuje normy

Přerovští radní vysvětlují svůj krok stížností obyvatel náměstí na nadměrný hluk.

„Nechtěli jsme zasahovat do běhu programu, ale je to odpovědnost magistrátu za vyřízení stížnosti. Ta je důvodná a město na ni musí reagovat, protože hluk přesahuje normy," vysvětlil radní Jiří Kohout (SpP).

„Jedna věc je produkce a zábava a druhá pak právo na klidný život obyvatel centra," podotkl. Podle něj se v diskusi utkaly dva nesmiřitelné tábory – jeden, který je pro bezuzdnou zábavu v centru i během Vánoc a druhý, jenž ctí tradice a návrat ke kořenům.

Nová radniční koalice chce do budoucna navodit v centru města poněkud poklidnější adventní atmosféru, než jaká panuje dosud.

„Osobně si dovedu představit, že bude hudební produkce ve vánočním čase probíhat střídavě na všech náměstích, zmizí z nich auta, lidé budou stát a hovořit s lidmi, nikoli s plechovými krabicemi," navrhuje třeba zastupitel Richard Šlechta (SpP).

„Rád bych také, aby organizace budoucích vánočních oslav byla více zaměřena na malé děti – jejich radost je symbolem mého pojetí Vánoc – jsou více osobité, více autorské, nikoli revivalové," řekl.

Velký počet revivalových kapel na přerovském náměstí, který se během adventního času vyšplhal na dvě desítky, zaujal i redaktory internetové televize Stream. Ti položili ve své reportáži přerovským radním „otázku na tělo", zda právě za tento typ kultury chtějí utrácet peníze města.