„Uvědomujeme si, jak je pro každé dítě důležité mít svou identitu, své kořeny, ze kterých čerpá pro svůj budoucí život," řekla zakladatelka nadačního fondu La Vida Martina Wojtylová, který s projektem Život v kufříku přišel.

„Adoptivní děti obvykle nemají žádnou vzpomínku na své první dny a do tří let svého věku často vystřídají několik různých zařízení, než se dostanou k finální rodině," upřesnila Martina Wojtylová. Teď budou vedle mnoha dalších v České republice nově také v prostějovské porodnici dostávat svůj speciální kufřík.

„Představujeme si, že každý, kdo se o miminko od jeho narození bude starat, může do kufříku nějak přispět. Fotografiemi, vzkazy, různými záznamy, které v budoucnu dítě potěší," řekla Martina Wojtylová.

Soupravičku pletli senioři

Novorozenci však nedostávají na svou cestu k rodičům kufřík prázdný. Jeho součástí je také dudlík, kojenecká lahev, fotoalbum a ručně pletená soupravička od seniorů z celé České republiky. Desky kufříku zdobí kresby dětí ze základní školy v Praze.

„Když se dozvěděly o naší nadaci a dětech, které putují k adopci, chtěly pro ně něco udělat. A tak namalovaly obrázky sluníčka, princezny, květin, motýlků, aby miminka měla s sebou natrvalo něco milého a povzbuzujícího," řekla zakladatelka nadace La Vida.

Podle jejích slov jsou v celém projektu nejdůležitější sestřičky, které dítě vidí první, pečují o něj a jako první mu mohou do kufříku dát, co jim připadá do budoucna důležité. Například fotografii oblohy v den, kdy se miminko narodilo.

„Každoročně přivedeme na svět zhruba deset dětí, které po narození do adopce putují. Jsem moc ráda, že jim aspoň tímto způsobem můžeme vstup do života ulehčit a v budoucnu jim pomoci nalézt své místo ve společnosti," uvedla vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Jana Dočkalová. Vloni podle ní rodiče k adopci určili dokonce jedenáct dětí, letos zatím dvě.

Kouzelný kufřík

Kufřík ale umí i malé zázraky. V Hořovicích se prý díky němu jedna maminka rozhodla, že své dítě k adopci nedá.

„Život v kufříku" je projekt, který ve světě funguje už několik let. Martina Wojtylová a všichni, kdo se do něj zapojili i v České republice věří, že zde bude stejně úspěšný jako v zahraničí.

„Už dnes máme první krásné ohlasy od sestřiček, pěstounů i adoptivních rodičů. A těšíme se, až se nám za čas ozvou samy děti," řekla Martina Wojtylová na závěr.