„Situace se teď kvůli počasí mění každý den. Musíme s rekonstrukcí komunikací počkat až se rozjede výroba asfaltobetonu v obalovnách. V současné době máme rozpracovaný soupis stavů poškozených úseků," uvedl jednatel přerovských technických služeb Václav Zatloukal.

Peníze, které mají přerovské technické služby vyčleněny na letošní rok budou stačit pouze na nutné opravy. Další rekonstrukce poté budou řešit nad rámec smlouvy, kterou mají s městem.

„Letos se na opravy chodníků předpokládá využít částka přibližně 1 milion korun a na opravy komunikací okolo 2 milionů korun, což je zhruba stejně jako loni. Tyto finance nám budou dostačovat na nejnutnější opravy, ale pravděpodobně nezbudou žádné přebytky, z kterých se například v minulém roce spravila komunikace na Lančíkových," řekl ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík.

Kde nejvíc utrpěly chodníky? A kde cesty?

Podle něj největší části chodníků zima poškodila v Želatovské, Polní a Alšově ulici. Nejvíce poničené úseky silnic jsou zatím v Bratrské a Kozlovské ulici, na nábřeží Edvarda Beneše nebo v ulicích Šířava, Svisle nebo Jižní čtvrť II, III a IV. O začlenění poškozených míst do harmonogramu oprav se bude jednat příští týden.

„Opravit bychom letos chtěli určitě ulici Bratrskou směrem od Palackého na náměstí TGM, kde je spousta děr," upřesnil.

V zimě docházelo často ke značným teplotním výkyvům, což mělo pro komunikace a chodníky horší dopad, než kdyby bylo dlouhodobě pod nulou.

„Opravy výtluků se mohou řešit i za studena, ale poté nevydrží tolik, jako když se zalijí asfaltobetonem. To se ovšem může dělat až teploty nebudou padat pod 3 stupně Celsia. Musíme tedy počkat až se umoudří počasí," uzavřel Václav Zatloukal.