„Už máme poseto. Minulý týden jsme sázeli jarní ječmen, teď se budeme chystat na kukuřici a připravovat chmelnice na jarní navádění,“ přiblížil předseda zemědělského družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský. Ten ještě v únoru odhadoval, že bude nutné provést náhradní výsev asi ze třiceti procent.

„Nakonec to není tak hrozné. Zaoráváme necelých deset procent ozimých pšenic, a jak dopadnou řepky, to se rozhodne tento týden. Uvidíme, jestli začnou vegetovat nebo ne. Půda byla hodně promrzlá a kořeny pšenice začaly později reagovat na slunce a teplo,“ vysvětlil.

Zemědělci přiznávají, že je teď ze všeho nejvíce trápí nezvykle suché počasí. „Je to špatné. Po zimě, kdy vládly holomrazy, je navíc z našeho pohledu mizerné také jaro,“ řekl František Kretek ze zemědělského družstva Prosenicích.

„Zjistili jsme, že od loňského listopadu do března napršelo jen asi pět milimetrů vláhy,“ doplnil ho agronom Troubecké hospodářské společnosti Vladimír Kratochvíl. I podle jeho odhadu nakonec mráz zničil jen menší část úrody.

„U pšenice je tak deset procent špatných, u řepky zhruba stejné množství. Víceletky ale přežily a nemuseli jsme provádět žádnou náhradní výsadbu,“ uvedl.

Porosty dostaly zabrat hlavně díky tomu, že zima byla bez sněhu a dostatečné vláhy. „Pokud na ně navíc ještě přijde dvacetistupňový mráz, tak jsou silně prořídlé,“ vylíčil agronom zemědělské společnosti v Rokytnici u Přerova Jaroslav Mackovík.

Výsledky průzkumu

Slova zemědělců potvrzuje i průzkum, který nedávno prováděli pracovníci Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži. „U ozimé pšenice byla poškozena jen mírně třetina porostů s podílem hynoucích rostlin do 10 procent. Téměř 11 procent porostů pak vykázalo extrémní poškození s podílem hynoucích rostlin nad 80 procent,“ uvádí se v analýze.

U ozimých ječmenů byl podíl odumírajících rostlin na úrovni 12 %, pětina rostlin byla mrazy oslabena a 65 % rostlin bylo zcela vitálních. „Ozimé řepky při testech úspěšně regenerovaly a pouhých 11,5 procent porostů mělo více než čtvrtinový podíl poškozených rostlin. Ostatní ozimé obilniny jsou bez vážnějšího poškození,“ konstatuje zpráva.