Společnou vizí památkářů i města je pietní úprava místa, které by se mělo stát novou zastávkou turistů. Škola i kostel jsou totiž spjaty s působením učitele národů J. A. Komenského či slavného přerovského rodáka Jana Blahoslava.

„Provádíme poslední práce, které vyžadují velkou dávku trpělivosti. Zakreslování základů, označení každé vrstvy štítkem a jejich dokumentaci, abychom mohli za několik desetiletí všechny nálezy zpětně interpretovat," přiblížil přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Chtějí pořídit i letecké snímky

Badatelé by chtěli pro větší názornost pořídit také letecké snímky základů obou významných staveb.

„Pokud má být Přerov na co pyšný, tak je to právě toto místo, kudy kráčely dějiny," vysvětlil.

SOUVISEJÍCÍ:

Přepíše epochální objev v Přerově učebnice dějepisu?

Komenský vylepší Přerovu pověst, tvrdí archeolog Zdeněk Schenk

Poslední nálezyNa snímku archeolog Zdeněk Schenk s posledními nálezy – zlomenými rydly, kterými se rylo do voskových školních tabulek.

Poslední objevy archeologů dokládají samotnou existenci bratrské školy.

„S největší pravděpodobností se nám podařilo najít dvě zlomená rydla, jimiž se rylo do voskových školních tabulek. U jednoho se zachovala zdobená hlavice z mosazi, hrot druhého je pak z kamene," doplnil. Lokalita už dříve vydala i další poklady – soubor knižních kování, hliněnou kuličku z dob Komenského či stříbrné mince.

Památkáři chtějí, aby byly základy na zimu zajištěny a nedošlo k jejich poškození v zimních měsících.

„Základům hrozí po odkrytí degradace a rozpad. Budeme tedy konzultovat s archeology další postup úprav a jejich zachování. Předpokládá se, že plocha zůstane otevřená a povrchová úprava se stane předmětem soutěže, k níž se budou moci vyjádřit město i Přerované," uvedl Josef Březina z Národního památkového ústavu v Olomouci.

Architektonická soutěž na využití lokality

Místo by si totiž, jak dodal, pietní úpravu s ohledem na významné osobnosti, které v Přerově působily, rozhodně zasloužilo. Město má spoustu možností, jak se díky nálezům zviditelnit.

„Lokalita je v historické části, poblíž Horního náměstí, řeky Bečvy i Tyršova mostu. Mohla by vhodně doplnit prostředí, aby měla více než pouhou rekreační funkci," myslí si památkář.

Radnice vypíše na využití prostranství architektonickou soutěž.

„Do té doby se musí plocha zakonzervovat, na základy se položí fólie, přikryjí se drenážní vrstvou štěrkopísku, hlínou a zatravní se," doplnil Jiří Raba z odboru rozvoje přerovského magistrátu.

Od října průjezdný Spálenec

Už na podzim přestanou řidiči konečně zápasit s dopravními omezeními v této části města. Nedávno objevené základy středověkého barbakánu v ulici Na Marku už přikryla hlína a nové obrubníky jasně vytýčily trasu nové cesty. (FOTOGALERIE)

„Ještě nás čeká rekonstrukce a předláždění Pivovarské ulice a od října může být Spálenec průjezdný. V současné době řešíme s projektantem podobu nového parkoviště v blízkosti trafostanice," uzavřel.