„Dcera dělá přijímačky na osmileté Gymnázium Jakuba Škody. Připravovala se na ně intenzivně poslední tři týdny. Doteď měla ve škole samé jedničky, tak věřím, že to zvládne. Kdyby neuspěla, tak se nic neděje – v deváté třídě to zkusí znovu," prozradila Kamila Piňosová z Lipníku nad Bečvou. Někteří rodiče však měli v den přijímacích zkoušek nepříjemné technické problémy.

„Čekám tu na vnučku, která se hlásí na střední pedagogickou školu. Rodiče ji dnes nemohli na zkoušky do Přerova odvést, protože se jim ráno pokazilo auto. Věřím, že se jí přijímačky povedou. Je to šikovná slečna, která chodí do gymnastiky a hraje pěkně na kytaru," řekl Jaroslav Tesařík z Olomouce. I letos byl o některé obory na přerovských školách větší zájem než loni.

„Často se k nám hlásí i žáci z Olomoucka, Zlína nebo Ostravska. Například na Předškolní a mimoškolní pedagogiku se ucházelo dokonce 148 žáků, ale otevřeme jen dvě třídy," uvedla ředitelka Romana Studýnková z Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově.

Absolventi tohoto žádaného oboru mohou po ukončení studia pracovat jako učitelé v mateřských školkách nebo jako vychovatelky. Museli proto prodělat praktické zkoušky – jednou z nich byla zkouška dovednosti hlasitého čtení a výslovnosti nebo reprodukce textu.

„Zájemci o studium komisi převykládají text, většinou se jedná o úryvek z nějaké pověsti nebo pohádky. Hodnotíme, co z něj vyberou jako nejdůležitější, jak seřadí souvislosti v příběhu a jak ho umí podat tak, aby ho pochopili malé děti. Záleží také, zda školák používá přímou řeč a vyslovuje správně, což je pro práci s dětmi důležité," popsala průběh zkoušení učitelka češtiny a literárního jazykového praktika Věra Kybová.

V letošním roce je novinkou změna u odevzdávání zápisových lístků. Žáci je odevzdají a už si je nemohou vzít zpět. Stáhnout je mohou jen tehdy, pokud obdrží kladné rozhodnutí o odvolání.