První laboratorní testy neprokázaly, že by ryby uhynuly z důvodu nedostatku kyslíku.

Pracovníci odboru životního prostředí přerovského magistrátu teď čekají na chemický rozbor, který má zjistit, zda byla ve vodě ropná látka, nebo ji zamořily například fekálie.

„Celková škoda byla vyčíslena na sto tisíc korun a pachateli hrozí stíhání pro poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Viníka zatím neznáme a stále čekáme na podrobné výsledky rozborů vody," uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Pracovníci odboru životního prostředí přerovského magistrátu se přiklánějí spíše k tomu, že ryby otrávila neznámá látka.

„Z laboratorních testů je zřejmé, že neuhynuly z důvodu nedostatku kyslíku. Přesný zdroj ale stále neznáme. Výsledky pitvy ryb i rozborů vody budeme znát v pátek," uvedla Alena Bartoníková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu.

„Prováděli jsme šetření ve velkých přerovských firmách, teplárně a chemičce. Pro ty ale platí přísná pravidla a pravidelně je kontroluje Česká inspekce životního prostředí. Nepředpokládáme, že by s tím měly něco společného," poznamenala.

Rybáři našli na zhruba tři kilometry dlouhém úseku tisíce uhynulých ryb. Byli mezi nimi kapři, sumci a štiky, ale také parmy či ostroretky.

„Nejvíce postižená byla oblast mezi Dluhonicemi a částí pod Rokytnicí Vrbovec. Táhlo se to ale až po jez v Troubkách," řekla Alena Bartoníková.

Uhynulé kusy vybírali přerovští rybáři z vody s pomocí dobrovolníků celý víkend a odváželi je na kafilerii.

„Bečvu už jsme dali do pořádku. Vytahovali jsme zdechliny s pomocí loďky, a to v úseku od Dluhonic až po troubecký jez. Zabralo nám to tři dny a skončili jsme až v neděli kolem osmé hodiny večer," řekl předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Přerově Alexander Majer.

Život by se měl podle něj do Bečvy znovu vrátit přirozenou cestou.

„Budeme ale muset zřejmě investovat i do zarybnění toku. Škody jsou totiž značné," uzavřel.

SOUVISEJÍCÍ: Bečva "vymřela" od Dluhonic až po Troubky, uhynulo na 50 tisíc ryb