Město minulý týden takřka ze dne na den vyměnilo dopravce. Společnost Dopravní a logistická, která v Přerově provozovala MHD, totiž kvůli své platební neschopnosti přišla o několik autobusů. Přirozeným důsledkem této situace bylo, že na trasu nevyjely desítky spojů.

Vedení města se s neseriózním provozovatelem rychle rozloučilo a uzavřelo smlouvu s novým – firmou Arriva. Ta má služby zajišťovat až do doby, než bude znám vítěz řádného výběrového řízení.

K TÉMATU JSME PSALI:

Přerov už má nového dopravce. Starý nevypravil 77 spojů

Náměstek Košutek: Autobusy budou od úterý jezdit normálně

Krize je zažehnána, autobusy normálně jezdí

Diskuse na zastupitelstvu

Muselo dojít k tak vyhrocené situaci, na niž ze všeho nejvíce doplatili právě cestující? Na to se ptali radních na svém pondělním jednání zastupitelé.

Poslanec a zastupitel Josef Nekl (KSČM) upozornil, že situace nemusela dojít tak daleko. „Řidiči autobusů, kteří se na mě obrátili, tvrdili, že byli už loni v dubnu za zástupci vedení města a upozorňovali je na neúnosný stav. Nikdo ale tehdy jejich situaci neřešil," konstatoval.

Jednání se zaměstnanci Dopravní a logistické společnosti potvrdil náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

„Zaměstnanci mě navštívili a popisovali situaci. Město ale nemůže vstupovat do pracovně-právních vztahů v soukromé firmě, nemůžeme to nařizovat, nebo nějakým způsobem ovlivňovat," vysvětlil.

„Z odborných útvarů magistrátu zaznívaly signály, které uváděly možné problémy. Ty ale spadají do roviny výběrového řízení, což je možné zanalyzovat, zdokumentovat a jakkoliv demonstrovat. Jednal jsem několikrát s odboráři a vždy jsme se shodli na tom, že my jako město nejsme smírčí orgán," doplnil přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Poděkování zaměstnancům, kteří napnuli své síly

Zastupitel Tomáš Dostal z KDU-ČSL ocenil duchapřítomnost řidičů městské hromadné dopravy, kteří tak vypjatou situaci, jaká nastala počátkem minulého týdne, zvládli.

„Chtěl bych poděkovat zaměstnancům, kteří napnuli své síly," konstatoval a zeptal se, zda město vůči dopravci uplatní sankce.

Podle Jitky Kočicové z přerovského magistrátu bude město po bývalém dopravci za spoje, které po dobu několika dní nejezdily tak, jak měly, vymáhat pokutu. Smluvní pokuta za každý spoj, jenž nevyjel ve dnech od 5. do 8. února na trasu, činí 1 500 korun.

„Co se týče jejich celkového počtu, bylo jich minulé pondělí 77, předminulý čtvrtek a pátek jsme ale zjistili další v rámci naší kontrolní činnosti. Předpokládáme, že bude bývalý dopravce naplňovat smlouvu a předá nám takzvaný výkaz nejetých spojů, a podle toho se vyčíslí i výše smluvní pokuty," uvedla.

Smlouva s novým dopravcem

A jaký dopad bude mít na rozpočet města smlouva s novým dopravcem, společností Arriva?

„Co se týče částky za přímé zadání, ta se pohybuje v nákladové ceně na jeden kilometr za 39,96 haléřů. Cena Dopravní a logistické společnosti se pohybovala okolo 34 korun. Tato kilometrová cena se projeví na vyplácené kompenzaci dopravci – vychází to za rok asi o pět milionů více," upřesnila Jitka Kočicová.

Nabídka na dvouleté zadání je podle ní tedy v podstatě totožná s tím, jaká by byla cena druhého uchazeče, jenž skončil ve výběrovém řízení za společností Dopravní a logistická.