Lidé vhodili tříkrálovým koledníkům do kasičky celkem 943 648 korun. Loni to bylo o něco méně - 906 941 korun.

Nejvíce ze všech obcí se vybralo v Troubkách, kde je solidarita s potřebnými vždy velká. Lidé zde darovali koledníkům 75 804 korun.

„Pozadu ale nezůstali ani v Horní Moštěnici, kde se vykoledovalo 50 478 korun, nebo v Tovačově s částkou 47 764 korun. Velký zájem byl o sbírku i v Radslavicích a výtěžek zde činil 35 490 korun,“ upřesnila koordinátorka Tříkrálové sbírky Emilie Šmídová z Charity Přerov.

Doprava u nákupní galerie v Přerově
U nákupní galerie vyroste "falešný" rondel, Wurmovu zobousměrní

Suchonice všechny převálcovaly

Obcí na Přerovsku, které se připojují ke Tříkrálové sbírce, každý rok přibývá a ani letošní rok nebyl výjimkou. Nováčkem se stala obec Buk a na premiéru byl výsledek snažení slušný - vybralo se zde 6 620 korun.

V přepočtu na jednoho obyvatele ale všechny převálcovala malá obec Suchonice.

„Každý z místních zde vhodil do kasičky v průměru 53 korun. Druhou nejúspěšnější obcí jsou Nahošovice, kde každý z obyvatel přispěl částkou 52 korun,“ řekla.

V samotném Přerově činil výtěžek 169 801 korun a charita chystá pro příští rok malé vylepšení - lidé v okrajových částech si totiž stěžovali, že k nim koledníci vůbec nedorazili.

„Podepsala se na tom hlavně nemocnost dětí, takže bychom chtěli v příštím roce udělat větší nábor koledníků. Děti, které budou mít o koledování zájem, se nám mohou v předstihu hlásit. Na vesnicích problém se sháněním koledníků nemají - starosta často zapojí své vlastní děti nebo jejich kamarády,“ poznamenala s úsměvem Emilie Šmídová.

Kondolence k uctění památky bývalého primátora města Vladimíra Puchalského, který ve čtvrtek nečekaně zemřel.
Kondolence, vlajka i svíčky. Přerované vzpomínají na bývalého primátora

Přímá pomoc rodinám v nouzi

Výtěžek Tříkrálové sbírky poputuje i v tomto roce částkou 80 tisíc korun na přímou pomoc rodinám v nouzi.

„Jde o rodiny, které se nečekaně dostanou do tíživé situace, třeba proto, že jim někdo blízký zemřel, nebo někdo z rodiny vážně onemocní,“ vysvětlila.

Část výtěžku půjde i na kompenzační pomůcky pro pečovatelskou a domácí zdravotní a hospicovou službu.

„Charitní pečovatelská služba pomáhá starým lidem s osobní hygienou, nákupem či úklidem. Domácí zdravotní a hospicová péče zase s převazy, aplikací injekcí a další péčí. Na vesnicích tyto služby prakticky nejsou a máme asi dvě stovky klientů, o které se takto staráme,“ uzavřela.

Přerovský letní bazén
Venkovní posilovna, lepší šatny i vstup. Jaké vylepšení čeká bazén a zimák?