V Tovačově je výlov ryb tradiční a oblíbenou akcí, na kterou pokaždé míří tisíce lidí.

Letos připadá na víkend 18. a 19. října a tovačovští rybáři umožní přístup veřejnosti přímo na hráz k lovišti, odkud lze výlov sledovat z bezprostřední blízkosti.

„Počasí máme objednané, poslední tři roky vždy vyšlo. Nám to při výlovu tolik nevadí, ale hlavně kvůli lidem," řekl organizátor Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

Jako každoročně počítá s tím, že během dvoudenního výlovu vytáhnout až šest set metráků ryb. Přičemž skoro všechny se na místě prodají.

Bílý sumec

Mimo kaprů, kteří jsou nejoblíbenější, budou rybáři prodávat i tolstolobika, amura, štiku, candáta, lína nebo sumce.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově„Nabídneme i pstruha a pstruha losovitého. Má maso, které nerozeznáte od lososa, je to zajímavá ryba," pokračoval Jiří Zahradníček.

Upozornil však, že candát nebo sumec se loví složitěji a tak se dravci do kádí dostanou až v sobotu odpoledne nebo v neděli.

K vidění však budou i mimořádné kousky.

„Nemáme tady atraktivní ryby, ale vysadili jsme veslonosa amerického, což je zvláštní ryba. Pak dva jesetery a bílého asi patnáctikilového sumce. To máme jen pro zajímavost, aby se lidé mohli podívat," pokračoval rybář a doplnil, že tyto úlovky se pak pustí zpět do vody.

Vedle samotného prodeje ryb se návštěvníci opět mohou těšit také na rybí speciality.

„Letos bude více hranolek z kaprů. Jsou hodně oblíbené, chutné a hodí se ke všemu, k vínu i pivu," doplnil.

Výlov v Tovačově začíná okolo 9 hodiny a potrvá do zhruba 17 hodin a stejný čas připadá i na neděli.

Na výlov zvláštními vlaky
Ke slavnostnímu výlovu Hradeckého rybníka v Tovačově už poslední roky patří také houkání zvláštních vlaků, které tak naposledy v tomto roce přivezou cestující do Tovačova.

Na výlov Hradeckého rybníka v Tovačově a Hubertovu jízdu v Kojetíně mohou lidé vyrazit historickým vlakem, který potáhne mašina KrokodýlPo oba dny propojí města Kojetín a Tovačov, včetně mezilehlých obcí Uhřičice a Lobodice, už zmíněné zvláštní vlaky, které vypraví občanské sdružení Kroměřížská dráha.

Kromě vlaků se na svou cestu vydá také historický autobus Škoda ŠL-11 z roku 1978, který zajistí spojení tovačovského vlakového nádraží s centrem města, ale také Dubem nad Moravou, Troubkami a Věrovany.

„Zvláštní vlaky budou letos vedeny unikátní dieselhydraulickou lokomotivou LDH 125–038, která byla v lokomotivce FAUR v Bukurešti vyrobena roku 1982 a většinu své aktivní služby prožila na elektrárenské vlečce v jihočeských Mydlovarech," přiblížil Rostislav Kolmačka ze sdružení Kroměřížské dráhy.

Méně vytížené spoje pak zajistí motorový vůz „Krokodýl" z roku 1967. Hudební program o víkendu zajistí country kapela Šediváci. (ina)