Na prázdninovém pivním trhu v Olomouckém kraji nuda rozhodně nepanuje a je řada míst, kde se dá výlet obohatit zajímavým zlatavým mokem.

„Točíme Šerák. Aktuálně i specialitku 1351 – podle udávané výšky kopce," uvedla provozní Jiřího chaty Markéta Baďurová.

První, prodloužený víkend se pípa v hospodě nezastavila.

„Vytočili jsme patnáct sudů. Během pěkného víkendu je to tak desítka. Točíme jedině Šerák, proč bychom točili něco jiného. Je to naše značka a lidem se líbí, že na Šeráku netočíme něco jiného než Šerák," dodala.

Jiřího chata je navíc nejvýše položeným místem, kde si vyznavači Holby posedí u piva z hor.

V Šumperku a Branné mohou vyznavači piva hlavně o víkendech narazit na pivní novinky, které ještě nikdo nikde neochutnal. Vaří je Minipivovar Kolštejn, a to něco přes měsíc.

„Poptávka je velká. Nestíhám vařit," reagoval sládek Jiří Maks. Pivní fajnšmekři ocení jeho nefiltrovanou světlou dvanáctku i polotmavou jedenáctku. Natočí je například v Dakotě.

Svěží hruškový Ječmínek

Výlet za prostějovskou secesí, architektem Janem Kotěrou, a také dobrým pivem, by klidně mohl skončit v prostějovském pivovaru a restauraci U krále Ječmínka.

Z ležáckých tanků načepují do půllitrů hned několik osvěžujících druhů. Uspokojí i ty, jejichž chuťové pohárky zatouží po něčem zvláštním.

„Momentálně máme výborný hruškový speciál. Třináctku. Je svěží," lákala do lokálu servírka Dagmar Obručníková.

Z Helfštýna na Svatovar

Prohlídku Lipníku nad Bečvou, zajímavých expozic uměleckých kovářů přímo v památkové rezervaci města, či návrat z Helfštýna mohou pivaři okořenit návštěvou restauračního pivovaru v Lipníku nad Bečvou, kde si vychutnají jeden z druhů Svatovaru.

„Přes prázdniny točíme tři druhy: jedenáctku a dvanáctku světlou a dvanáctku polotmavou," zvala vedoucí Libuše Adámková.

Když je hezky, mohou hosté posedět na zahrádce, kde se budou cítit jako na pěkné zahradě.

„Žádný beton, ale tráva, zeleň a skalka," dodala.

Návštěvu svatokopecké baziliky nebo tamní zoo mohou výletníci zakončit u Svatokopeckého piva. Místní pivovar je dodává do hospody U kameňa.

V nabídce má desítku až třináctku, ale nabízí i zázvorový speciál.

„Pokud by například nepřálo počasí a U kameňa pivo náhodou nebylo, mohou si ho turisté koupit třeba v olomoucké prodejně Sklizeno v ulici 8.května," doporučil majitel Svatokopeckého pivovaru Ivo Hrdlička.