Podle bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), který je zmocněný jednat za město Přerov ve věcech dopravních staveb, se nyní intenzivně řeší výkupy pozemků pro stavbu D1 mezi Říkovicemi a Přerovem.

„Alfou a omegou celého procesu je dokončit výkupy co nejdříve. Bavíme se řádově o více než sedmi stech listů vlastnictví, které je potřeba na dálnici vypořádat. V současné době máme vykoupených 48 procent," uvedl Antonín Prachař s tím, že město nabídlo Ředitelství silnic a dálnic pomoc při výkupech.

Antonín Prachař„Dopracovali jsme se už také k výpočtu kupních cen po změně zákona a jsme přesvědčeni, že jsou pro občany příznivé," zmínil.

Úsek dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem prochází pěti katastry – Přerovem, Bochoří, Dluhonicemi, Předmostím a Horní Moštěnicí.

„V každém z nich je podle bonity zemědělské půdy stanovena cena jinak a dostáváme se k rozpětí od 170 do 230 korun za metr čtvereční," upřesnil.

Podle signálů, jež předložil Dopravoprojekt, zmocněný Ředitelstvím silnic a dálnic k výkupům pozemků, jsou návrhy cen občany až na výjimky akceptovány.

„Chtěli bychom navíc vytvořit kontaktní místo, na něž by se mohli majitelé pozemků obracet se svými dotazy k výkupům a celý proces by se tak ještě více urychlil," konstatoval.

Křižovatka v Předmostí jako dálnice?

Podle něj se v současné době jedná o variantě, jak upravit křižovatku v Předmostí tak, aby zatížení obyvatelé této místní části pocítili co možná nejméně.

„Diskutovali jsme o tom, jestli tato úprava křižovatky bude součástí dálničního úseku nebo státní silnice I/55 s napojením na Olomouc. Město požadovalo, aby byla součástí dálnice a nemuselo se prosazovat nějaké provizorní napojení. Teď je to na posouzení ŘSD," informoval.

Otázkou ale zůstává, zda tato zásadní změna nezkomplikuje stavbu, na kterou již bylo vydáno územní rozhodnutí.

„Na pokračování by to nemělo mít zásadní vliv," je přesvědčen Antonín Prachař.

A kdy by měla konečně začít? „Když to půjde hodně dobře, můžeme se bavit o roce 2018 a 2020," tvrdí.

Podle něj považuje Ředitelství silnic a dálnic dokončení D1 za svou prioritu.

U Lipníku se začne už letos

Mnohem blíže zahájení je úsek D1 mezi Lipníkem a Přerovem, jehož stavba začne už letos. Výběrové řízení, kvůli kterému se tato akce před lety zadrhla, už totiž proběhlo.

„Definitivně uzavřeno by mělo být někdy v květnu, takže bychom se v následujících měsících mohli konečně dočkat dlouho očekávané stavby tohoto úseku," konstatoval starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Že se o dálnici D1 intenzivně jedná, potvrzuje i plánovaná schůzka za účasti zástupců ŘSD, dotčených měst a obcí, kterou svolala na konec příštího týdne přerovská senátorka Jitka Seitlová.