Příslušníci takzvaného DCM, tedy Nasaditelného spojovacího modulu, z Centra operačně taktických systémů velení a řízení v Lipníku budou až do ledna působit na letecké základně Incirlik.

„Účastní se zde alianční operace Active Fence, jejímž cílem je posílení Integrovaného systému protivzdušné obrany NATO na teritoriu Turecké republiky," uvedla Jana Růžičková z oddělení komunikace Generálního štábu Armády České republiky.

Čeští vojáci zde budou zajišťovat komunikační podporu systému velení a řízení této operace.

„Konkrétně to znamená zabezpečení připojení národního prvku velení nizozemské jednotky do datové sítě NATO tak, aby byl zajištěn přenos dat, hlasu a videa mezi nizozemským velitelstvím a velením NATO, a to čtyřiadvacet hodin denně," upřesnila.

Čeští vojáci plnili tento úkol poprvé už v první polovině loňského roku.

Nizozemská jednotka má v této oblasti společně s Německem a USA pro posílení obrany vzdušného prostoru států NATO rozmístěny systémy Patriot.

Náročná příprava

Všichni příslušníci jednotky DCM, vyslaní do operace Active Fence, podstoupili náročnou přípravu.

„Někteří vojáci absolvovali zahraniční kurzy v NATO Communications and Information Systems School v italské Latině," řekla velitelka jednotky Michaela Čuříková, pro niž je to první mise tohoto typu.

„Máme za sebou i zkušenosti se zajišťováním spojení na řadě mezinárodních cvičení, například Steadfast Jazz, které probíhalo loni na podzim v Lotyšsku," dodala velitelka.

Příslušníci DCM jsou součástí velitelské struktury NATO a jejich úkolem je posílit na základě žádosti alianční struktury v zahraničních operacích či na cvičeních. Nasazení českých příslušníků vychází z mandátu, schváleného vládou a oběma komorami Parlamentu.