Uskuteční se v neděli 24. dubna od 9 do 12 hodin.

„Touto tradiční akcí zahajujeme každý rok sezonu automobilových a motocyklových veteránů. Na startu bude kolem stovky strojů nejrůznějších značek," přiblížil za pořadatele šéf Oldtimer clubu Helfštýn Jiří Zemánek.

Mezi auty bude zářit například Panhard Levassor z roku 1912, který osedlají příbuzní zesnulého Jiřího Kratochvíla, raritou je ale i více než sto let starý Fiat Zero.

„Chybět nebudou ani pragovky, aerovky a tatry. Z motocyklů zase zaujmou stroje značek Indian, BSA nebo Harley Davidson," doplnil.

Do veteránského klání se mohou zapojit i řidiči novějších aut, kteří posbírají odvahu, aby zvládli náročný okruh areálem. Rozhoduje rychlost, nasazení a přesnost. Vítěz bere vše.

„Po absolvování jízd zručnosti a vyhlášení výsledků se vydá kolona motocyklů a vozidel směrem na Helfštýn. Předpokládaný příjezd na hrad je kolem třinácté hodiny a součástí je i výstava historických vozidel na nádvoří," řekl Jiří Zemánek.

Nablýskané veterány budou moci návštěvníci obdivovat také v neděli 1. května na výstavě Floria v Kroměříži, a to v době od 11 do 15 hodin.

Největší akcí sezony, na kterou zavítá na tři sta historických vozidel a lidé zde budou moci obdivovat také akrobatické kousky letadel, je Air- Auto-Moto-Veteránfest.

Uskuteční se 14. května na letišti v Drahotuších.