Podobná situace zde nastala již před třemi lety, místní ale nakonec dosáhli svého. Těžba se přitom měla rozšířit o pět až šest hektarů směrem do lesa.

„Tentokrát by se těžba neměla rozšiřovat, tak jak se plánovalo v roce 2014, ale měla by jít do hloubky. Podle plánu měli těžaři povolení těžit do výšky 350 metrů nad mořem, tato hranice již byla v minulosti překročena. My jsme to zjistili podle geometrického zaměření, které jsme si nechali vypracovat,“ sdělil starosta obce Tomáš Šulák.

Kamenolomy České republiky, které mají lom ve vlastnictví při obnově těžby vycházejí z povolení z osmdesátých let. Z lomu chtějí vytěžit během dvou let sto padesát tisíc tun kamene. O kámen z lomu má zájem firma Skanska, která drcené kamenivo potřebuje k dostavbě nedaleké dálnice. Navíc firma podle slov starosty neplánuje zavézt lom zeminou z dálnice, jak stanovil plán rekultivace lomu z roku 2003.

Festival Dostaveníčko
Humor, akce, napětí. Divadelní festival letos slaví půlkulatiny

Z báňského úřadu doposud nepřišlo vyjádření

Obec před více jak měsícem poslala podmět k prošetření hornické činnosti v kamenolomu na Obvodní báňský úřad Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

„Zatím jsme neobdrželi žádné stanovisko. Dokonce jsme v den, kdy do lomu navezli drtič, žádali o urgenci. Na báňském úřadě jsme byli také na konzultaci, tam nám bylo řečeno, že do doby, než se začne s těžbou, nemohou nic dělat,“ přiblížil starosta Veselíčka. „Se stížností, kterou obec podala, nemůžeme nic udělat. Rozhodnutí je platné, je v právní moci už přes třicet let. My můžeme těžbu pouze kontrolovat – jestli se dodržují dané podmínky,“ řekl Martin Ševčík z Českého báňského úřadu.

Obec dokonce zřídila internetové stránky, kde si mohou lidé prohlédnout veškeré dokumenty týkající se obnovy těžby.

„Posílali jsme také žádost na Kamenolomy České republiky – chceme vědět, jak si, co by vlastník lomu, pohlídají množství, které si Skanska na dálnici odveze. Zřejmě budou mít váhy na autech,“ dodal Tomáš Šulák. Vozidla přesahující váhu pěti tun přitom mají v okolí lomu již několik let zákaz. Od zákazové značky k lomu činí trasa 1,5 kilometru.

Škodova ulice bude v těsném sousedství průpichu. Před domem číslo 11 se ve čtvrtek 27. července sejdou odborníci, kteří se chtějí zapojit do soutěže o návrh.
Jak bude vypadat okolí plánovaného průpichu? Město čeká na návrhy

Práce zatím zahájeny nebyly

Firma Skanska v dopise pro obec oznámila, že od 10. července zahájí těžbu. Od července do listopadu chtějí těžaři z lomu odvést přibližně 50 tisíc tun kamene a během roku 2018 pak dalších 100 tisíc tun. Po silnici třetí třídy přes místní část Vicínov směrem na Radvanice tak bude od pondělí do pátku jezdit přibližně šedesát nákladních aut denně.

„V pondělí, kdy se mělo začít s těžbou, jsem se byl v lomu podívat, a zatím se s pracemi nezačalo,“ poznamenal starosta. Podle jeho slov mohli těžaři využít kámen z lomu Podhůra v Lipníku nad Bečvou nebo z nedalekých Výklek.

„O kamenivo z lomu máme zájem. Když jsme se rozhodovali, odkud se bude kámen na dostavbu dálnice dovážet, primárně rozhodovala vzdálenost, ale nebyl to jediný parametr,“ sdělil mluvčí firmy Skanska Ondřej Svatoň.

Obyvatelé mají strach

„Vzdušnou čarou bydlíme asi tři sta metrů nad hranou lomu. Všichni tady máme stejný názor – bude se tu prášit. Není zde vodovod, proto jsme si nechali udělat za 150 tisíc studnu, pokud se bude kámen odstřelovat, tak se může stát, že se skály posunou a my tím pádem budeme mít po vodě. Nedovedu si představit, jak bychom tady žili. Petici jsme s manželem podepsali před třemi lety i letos. Podle územního plánu je lokalita Za lomem obytnou oblastí, nechápu, jak může být v obytné zóně povolen odstřel kamene,“ krčila rameny Danuše Ministrová.

Troubky ulice Loučky II. v červenci 1997
Troubky 1997: noc hrůzy, po které zůstaly jizvy na duši