Stánků bylo málo a centrum města vypadalo dosti osiřele. Mnozí Přerované dokonce otevřeně přiznali, že si vánoční atmosféru raději užili v nedaleké Olomouci.

Přípravy Vánoc začali radní po vlně kritiky, která se snesla na jejich hlavy, plánovat už v lednu.

„Podařilo se nám v srpnu uzavřít smlouvu s brněnskou firmou, která se zavázala, že pro město zajistí trhy i program takříkajíc na „klíč“. Co je ale podstatné - Přerov její služby nebudou nic stát. Tedy kromě povinnosti porazit a ukotvit strom na náměstí,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

V minulých letech přitom přišly město vánoční trhy i s programem zhruba na 1,5 milionu korun.

„Analýza minulých oslav ukázala, že v přípravě oslav se za poslední čtyři roky nic moc nezměnilo - finance, požadavky na prodejce nebo kulturní program. I proto padlo doporučení na externí zajištění Vánoc zkušenými pořadateli. Věřím, že Přerov tentokrát zažije velkou vánoční proměnu,“ doufá radní Jan Horký (SpP).

Podle něj je dobře, že se úkolu chopí profesionálové, kteří už za obdobných podmínek pořádají Vánoce třeba v Olomouci nebo v Českých Budějovicích.

Na Helfštýně začalo v sobotu odpoledne Kovářské fórum. Po celý týden bude vznikat pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Ilji Popiuka a jeho pomocníků artefakt, který se stane součástí hradní expozice. Autor získal za své exponáty, vystavené během mezi
Helfštýn bude mít svého strážce

Na co se můžeme těšit?

Ze smlouvy, uzavřené na deset let mezi městem Přerovem a firmou RK Invest, vyplývá, že se zástupci společnosti postarají o všechno, co dělá Vánoce ve městech „kouzelné“.

Na své náklady ozdobí strom a nasvítí i třicet jarmarečních domečků. Zajistí do nich prodejce kvalitního jídla, pití i řemeslných výrobků.

„Zástupci společnosti se ptali Přerovanů, co jim v minulosti na trzích nejvíce vadilo. Mnozí se shodli, že to byla nekvalitní nabídka horkých nápojů, zejména punčů. I to chtějí dodavatelé změnit. Můžeme se těšit na kulinářské zajímavosti a krajové speciality, ale i na ukázku poctivé řemeslné výroby,“ řekla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Firma myslela i na děti, které se mohou těšit na historický kolotoč i „Ježíškovu dílnu“, v níž si mohou samy vyrobit vánoční dekorace či dárky.

Přerované si navíc užijí předvánoční čas o něco dříve, než bývalo v minulosti zvykem, kdy oslavy odstartovaly až první adventní neděli.

„Začneme už ve čtvrtek 30. listopadu a končit budeme 1. ledna. Smlouva firmě ukládá zajistit na své náklady program, který bude stát minimálně 800 tisíc korun,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Navrátil.

Na návštěvníky čeká komponovaný program živých vystoupení lokálního i republikového významu, který bude znít z náměstí T. G. Masaryka minimálně pětkrát do týdne - prakticky vždy ale v pátek, sobotu a neděli, kdy je největší pravděpodobnost, že lidé do středu města zavítají.

Žít ale nebude jen Masarykovo náměstí, ale i Horní, na kterém firma uspořádá jarmark v historickém stylu. Více než měsíční šňůru oslav ukončí novoroční ohňostroj u hradeb, který už ale není součástí „vánoční smlouvy“ a zaplatí ho město Přerov.

Společnost, která bude v dalších deseti letech stát za přerovským adventem, zřídí rovněž speciální webové stránky, na nichž budou informace o programu a nabídce jednotlivých stánků.

V dohledné době rovněž představí oficiální logo, které má Přerovany „hřát v dlaních“. Stane se totiž mimo jiné i součástí hrníčků a kelímků, z nichž budou návštěvníci popíjet punč či svařák.

Velká pasáž v Přerově dnes není zrovna reprezentativním místem. Skleněným zastřešením zatéká a problémem je i špína.
Do pasáže zatéká, lidé mají obavu o bezpečnost
Archeologické nálezy v Předmostí
Archeologové našli v Předmostí kostry dětí, staré 3,5 tisíce let