Siréna, která se ozvala v sobotu úderem 13. hodiny, dala pokyn sboru dobrovolných hasičů v Týně nad Bečvou k akci. Do půl hodiny přivedli pomocí hadic vodu z řeky Bečvy do centra obce na sokolovnu – taktické cvičení dopadlo úspěšně. Celá akce proběhla v rámci Hasičských slavností, které připomněly 120. výročí od založení Sboru dobrovolných hasičů Týn nad Bečvou.

I přes nízký stav vody v Bečvě se cvičný zásah podařil.

„V dnešní době se samozřejmě dálková doprava vody provádí při dlouhodobějším zásahu, nebo pokud je nedostatek cisternových stříkaček. Při požáru se hasí napřed z cisteren, až pak by se voda dovážela," uvedl na pravou míru starosta sboru Stanislav Mizera. Na cvičení se dále podíleli dobrovolní hasiči ze Lhoty, Nových Dvorů, Lipníka nad Bečvou, Bohuslávek, Loučky, Podhoří a Jezernice.

Sbor v obci pod hradem Helfštýnem má v současné době 39 členů a 15 dětí. V minulosti členskou základnu tvořilo až 60 lidí, naopak během války čítal sbor i pouze pět dobrovolných hasičů.

„Je to srdcová záležitost, pro kterou se člověk musí narodit. Musí ho to chytnout a být pro činnost zapálený," dodal Stanislav Mizera. Sám se mezi hasiče dostal ve dvanácti letech – dnes pracuje jako profesionální hasič v Hradci Králové.

Lidé během celého víkendu mohli nahlédnout do hasičské zbrojnice. Kromě fotografií a různých ocenění, které získali při soutěžích, se hasiči pochlubili i historickou stříkačkou. „Zakoupili ji naši předkové, když sbor zakládali," přiblížil.

Mezi dobrovolné hasiče v Týně nad Bečvou patří i jednadvacetiletá Lucie Vilišová. Ke sboru se přidala v osmi letech, od osmnácti je součástí výjezdové jednotky.

„Můj otec je velitel zásahové jednotky, takže to máme v rodině. Není moc běžné, aby žena byla ve výjezdovkách, i když dnes už je to lepší. Samozřejmě nemáme žádné výjimky, musíme dělat to, co chlapi. Nejsme žádné puťky," prozradila s úsměvem.

Profesionální hasiči, to jsou především muži. „Ženy většinou pracují v kancelářích. Ale lákalo by mě jezdit se záchrankou – ve Zlíně studuji na všeobecnou sestru, tak uvidíme," doplnila závěrem.