Časté je porušování zákazů vjezdu, ale výjimkou nejsou ani krádeže v zaparkovaných autech a vandalské činy – na cestě byly například strženy informační cedule, upozorňující na zákaz koupání.

„Poslední kapkou bylo, když rybáři našli ve vodě kapra, který byl prostřelený šípem z harpuny. Zřejmě to má na svědomí nějaký dobrodruh, protože měl profesionální výbavu. Kdyby trefil trofejního, vznikne škoda až 30 tisíc korun," vylíčil starosta. Rybářská stráž zalarmovala policii, a ta si na neukázněné návštěvníky posvítila.

Koupání v zákazu

Podle starosty se letos v létě situace vymknula kontrole a lidé se koupou, kde se dá. Ze čtyř tovačovských jezer je přitom povoleno koupání pouze v jediném.Většina návštěvníků tovačovských jezer chodí na vyhrazení místa, najdou se ale tací, kteří se osvěží ve zdroji pitné vody.

Jezera Tovačov I – sever a Troubky II zásobují pitnou vodou obyvatele Přerovska a podle zástupců společnosti Vodovody a kanalizace jsou z tohoto pohledu nenahraditelná. Platí u nich zákaz vstupu pro všechny nepovolané osoby a navíc se zde nesmí koupat. U jezera Tovačov III Annín bylo ochranné pásmo zrušeno a vodárensky se nevyužívá.

„Když přijede třeba rybář z Českých Budějovic a pronajme si místo na břehu, dostane povolení k vjezdu do určených míst. To ale nechápou všichni ostatní, kteří si myslí, že mohou u jezera klidně zaparkovat. Kdyby lidé četli cedule na cestě, tak tento problém neexistuje," je přesvědčen starosta.

Auta podle něj mnohdy zablokují hlavní příjezdovou cestu do štěrkoven a stojí i v místech zákazu.

„Když jsme před šesti lety přistoupili na možnost koupání v jednom z jezer, bylo to míněno tak, že lidé přijedou na kole k vodě, zaplavou si a zase odjedou. Není to ale přírodní koupaliště, patří do soustavy evropsky významných území Natura 2000, a je to také lokalita se vzácnými druhy ptáků. Nikdy z toho nebude rekreační areál, a ti lidé se to budou muset naučit," řekl starosta s tím, že město koupání v jezeře zakázat nemůže. Není totiž jeho vlastníkem. Tím je společnost Českomoravský štěr­k.

Fakt, že se lidé koupou i ve zdroji pitné vody – jezeře Tovačov I – sever, potvrzuje i policie, která v místech provádí časté kontroly.

„Zaměřujeme se na ně při mimořádných akcích i běžném výkonu služby. Lidé nedodržují zákaz koupání ve zdroji pitné vody, ale nerespektují ani zákazy vjezdu. Jen během letošního léta jsme udělili desítky pokut," uvedla Miluše Zajícová, mluvčí přerovské policie.

Jenže lidem je to jedno. Když je venku horko až k zalknutí, stahují se do Tovačova milovníci koupání nejen z Přerova, ale i Olomouce a okolních obcí. Neváhají se svlažit ani v průzračné vodě jezera, které slouží jako zdroj pitné vody pro obyvatele Přerovska. Například tento týden se zde při obchůzce vodní plochy koupalo hned několik mladých lidí. Na hlasité upozornění starosty nereagovali a dál si nerušeně užívali léta.Většina návštěvníků tovačovských jezer chodí na vyhrazení místa, najdou se ale tací, kteří se osvěží ve zdroji pitné vody.

„Na jezerech, která slouží jako zásobárna pitné vody, je dlouhodobý mírný trend zhoršování kvality – vliv koupání se tedy může projevit. Na břehu navíc mnohdy návštěvníci nechávají svinčík. Pokud tam někoho vidíme, můžeme na něj upozornit patřičné orgány, sami ale žádné pravomoci nemáme," krčí rameny ředitel společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Miroslav Dundálek.

Pokutě se raději vyhnou

Průzračná voda tovačovských jezer láká nejen místní, ale také návštěvníky ze širokého okolí. Osvěžit se sem vyráží pravidelně Ladislav Novotný z Prostějova.

„Nikde v okolí není tak čistá voda. Znám to tady od dětství, před pětačtyřiceti lety tady ještě nebylo žádné omezení," vzpomněl.

Dnes prý jezdí jen na vyhrazené pláže, jít do zakázané zóny ho neláká.

„Je to zbytečné, nestojí to za pokutu. Sice jsem tu nikdy žádnou hlídku nepotkal, ale slyšel jsem, že sem chodí," dodal.

U Annínského jezera, kde je povoleno koupání, vládne dokonalá idyla. Těžba zde byla před lety ukončena a ve vymezené části jezera, kterou má v pronájmu město Tovačov, neplatí zákaz koupání. Dospělí i děti si buď užívají vody, nebo se opalují na břehu.

Zchladit se tu neváhali ani manželé Kvapilovi z Olomouce.

„Ptali jsme se, kde se můžeme koupat, abychom nedostali pokutu. Je škoda, že tu není nějaké občerstvení a zázemí. Jsme tu sice poprvé, ale voda je opravdu skvělá," pochvaloval si dvaasedmdesátiletý Jaroslav Kvapil.

Starosta Tovačova připouští, že do budoucna s ohledem na rostoucí zájem milovníků koupání nejsou vyloučeny ani investice do zbudování příměstského kempu a kvalitnějšího zázemí pro rekreanty. Dohlížet na neukázněné návštěvníky by podle něj mohli městští strážníci. „Máme zpracovaný návrh na zřízení městské policie, ale zatím u zastupitelů nenašel podporu," nastínil jedno z možných řešení Leon Bouchal.