„Do cíle dorazili chodci z kratších tras i běžci už před polednem,“ řekl Přerovskému deníku jeden z hlavních pořadatelů akce Milan Bezděk z Klubu českých turistů VHT TJ Spartak. Chodci v sobotu absolvovali trasy měřící od 7 do 50 kilometrů. Nejkratší trasu – Malý okruh Žebračkou - volili často rodiny s malými dětmi. Cyklisté si mohli vybrat jednu ze čtyř tras, nejkratší měřila 30 kilometrů a nejdelší byla dlouhá 110 kilometrů a vedla přes Svatý Kopeček na Olomoucku.

Letošního 43. ročníku se podle pořadatelů zúčastnilo přibližně stejné množství lidí jako loni, ale v předcházející ročníky bývala účast mnohem vyšší. „Letos třeba nedorazily početné skupinky z přerovských základních škol Trávník a U Tenisu. Je pravděpodobné, že některé lidi odradilo dnešní počasí, kdy brzo ráno spadlo pár kapek a bylo zataženo. Nakonec se ale k naší radosti vyčasilo,“ doplnil Bezděk.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto
V Přerově bezplatné vyšetří mateřská znaménka. Bez objednání

Na trasách bylo několik kontrolních stanovišť. Tradiční občerstvovací stanice byla ve Vinarech, kde se účastníci mohli posilnit chlebem se sádlem a cibulí. „Ještě není ani jedenáct hodin a tipuji, že tudy prošla už téměř stovka lidí,“ vyčíslila Zdena Prusková, která působila v organizačním týmu kontrolního stanoviště ve Vinarech.

Sobotní akce přilákala jednotlivce, ale i početné skupiny. „Nás je tady asi sedmnáct. Této akce se účastníme pravidelně. Jde se dobře, počasí také vyšlo, takže jsme spokojeni,“ svěřil se Drahoš Baláš, předseda KČT z Chválkovi na Hané. Z nejvzdálenějšího místa dorazil turista z Popradu a nejstarším účastníkem byl čtyřiaosmdesátiletý muž z Prostějova. Ve většině případu se akce účastnili skalní příznivci, ale objevily se i nové tváře. „Jsem na něčem podobném poprvé a v podstatě jsem se tu ocitla náhodně. Dneska ráno mi zavolala kamarádka a řekla mi: vezmi si batoh, svačinu, pití a dobré boty. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu a co mě čeká. Přiznám se, že jsem nadšená. Mám za sebou svižnou procházku, která mi dodala šťávu a ještě jsem tu poznala spoustu nových přátel,“ pronesla Věra Rybecká z Přerova.

Dobroběh je charitativní akce, která se konala letos poprvé ve Lhotce. Výtěžek poslouží na nákup pomůcek pro klienty Jsme tady.
Ve Lhotce se běželo pro dobrou věc

Letošní novinkou byla trasa připravená pro běžce. O tu mělo zájem 11 sportovců. Jejich úkolem bylo do 100 minut zdolat 12 kilometrů. „Pro běžce dnes bylo ideální počasí. Žádný déšť, pod nohama žádné bláto a jen trochu foukal větřík,“ svěřil se předseda VHT TJ Spartak Tomáš Beránek. (dar)

Autor: Dagmar Rozkošná