Účast byla mezinárodní. Kromě místních borců se do ní zapojili i kuchaři z partnerských Raslavic na Slovensku.

„V Radslavicích, se kterými máme už léta družbu, si připadáme jako doma. Připravili jsme si pravý slovenský raslavický guláš z vepřového masa, do kterého přidáváme i steak, abychom obměkčili porotu," usmál se jeden z kuchařů Marián Plančar.

Tým ze Slovenska si přivezl na dochucení i vlastní mletou papriku a bylinky.

„Ještě nás čeká náročný fotbalový zápas s Radslavicemi a večer už se těšíme na diskotéku. Čepovat se bude i naše šarišské pivo – máme totiž vlastní výčep, a tak všechny pozveme," prozradil.

Horko od plotny i od slunce

Barvy Radslavic hájili statečně místní hasiči.

„Budeme se snažit, abychom se umístili jak v hodnocení laické poroty, tak i té odborné, na co nejlepším místě. Děláme to ale hlavně proto, abychom se pobavili. I když skončíme poslední, je důležité, aby byl guláš snědený," řekl jeden z členů hasičského týmu Leoš Janáček.

A jak se drží v ruce vařečka ve třicetistupňovém vedru?

„Vaří se nám dost špatně – nejen proto, že nás ubíjí teplo u plotny, ale také proto, že nás ubíjí teplo ze slunce," posteskl si.

S náročnou disciplínou se statečně popraly členky místního Klubu aktivních seniorů, které servírovaly lahodnou „senior baštu".

„Připravujeme vepřový guláš ze čtyř kilo masa. Náš recept je sice tajný, ale můžeme prozradit, že používáme domácí česnek i cibuli, všechno je bio a nestříkané. Loni jsme byly třetí a třeba se usměje štěstí i letos a něco nám kápne," netajila se ambicemi vedoucí týmu Marta Bouchalová.

Pestrý program

Lidé, kteří zavítali v sobotu na místní sportoviště, mohli zhlédnout pestrý program. Na své si přišli dospělí i děti.

Nechyběla ukázka práce loveckých psů a představení signálů, které používají myslivci na honech. Děti zase mohly obdivovat ukázku dravců, kterou předvedl Klub sokolníků v Přerově.

Součástí programu, který potrvá až do 5. července, je v neděli soutěž ručních koňských hasičských stříkaček a sportovní víceboj hasičů.

Několikadenní program vyvrcholí v úterý 5. července slavnostní mší svatou a položením věnce u pomníku svatého Cyrila a Metoděje v obci.

„Slavnosti jsme začali pořádat na počest slovanských věrozvěstů, protože je v obci sousoší svatého Cyrila a Metoděje. Letošní ročník je jubilejní, dvacátý. Přípravy zaberou spoustu času a bez pomoci spolků, které si nachystaly program, by to vůbec nešlo," zmínil starosta obce Josef Hrdlička.

Podle něj se na organizaci podílel místní Sbor dobrovolných hasičů, ale pomáhali i další – Myslivecký spolek Katová Radslavice nebo Beruška Racing Team.