Vítězná obec už má na svém kontě modrou stuhu za bohatý společenský život i diplomy za vzorné vedení knihovny. „Hlásíme se do soutěže každý rok, takže jsme si zlatou stuhu doslova vyčekali," komentoval úspěch starosta Radslavic Stanislav Jemelík.

Vyhlašování titulu Vesnice roku Olomouckého kraje je pro hostitelskou obec vždy událostí, na níž nechybějí zástupci ministerstev, kraje, ale také vítězných měst a obcí. Rivalita mezi vítězi a poraženými ale neexistuje a všichni fandí všem.

„Naše obec se přihlásila poprvé do soutěže v roce 2007 a nevyhrála nic. Nakonec se nám podařilo získat zlatou stuhu. Ti, kteří jste nevyhráli, nevzdávejte to. Stojí za to společně pracovat a radovat se," vystihl asi nejlépe smysl klání jeho ředitel a starosta Ratměřic Viktor Liška.

O stuhy bojovalo 20 obcíO dobrou zábavu se během vyhlašování vítězů soutěže Vesnice roku v Radslavicích postaraly místní taneční a hudební soubory.

O titul Vesnice roku bojovalo letos v Olomouckém kraji dvacet obcí, z toho jich bylo hned devět z Přerovska. „Přerovsko má vždy větší náboj a soutěživost a podle toho také účast vypadá," shrnul předseda hodnotitelské komise Jiří Řezníček.

Podle něj je prý rok od roku těžší vybrat v silné konkurenci vítěze. „Je úžasné pozorovat, co dokážou obce z toho mála vytěžit, přestože těch financí není tolik. Vždycky rozhoduje hlavně to, jak se lidé dokážou zapojit do práce pro vesnici," míní.

A proč udělila komise zlatou stuhu právě Radslavicím?

„Bylo to kvůli celistvosti všech hodnocených kritérií. Vítězná obec by měla mít vždy něco z modré, oranžové, ale i bílé a zelené stuhy. A přesně to Radslavice splňují. Svou roli samozřejmě hraje i to, jak se obec zhostí prezentace," dodal. Vítěz krajského klání obdrží částku jeden milion korun a k tomu dotaci 100 tisíc od Olomouckého kraje.

Na stupínkách vítězů skončily hned za Radslavicemi další dvě obce. Druhé místo obsadila Černá Voda a třetí Náklo.

Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským subjektem má Skalka na Prostějovsku, bílou za činnost s mládeží pak Dlouhá Loučka z Olomoucka. Vesnicí se zelenou stuhou, jež se nejlépe stará o zeleň a životní prostředí, je Citov a modrou za společenský život v obci si odnesly Hradčany na Přerovsku.

Starosta neskrýval dojetíO dobrou zábavu se během vyhlašování vítězů soutěže Vesnice roku v Radslavicích postaraly místní taneční a hudební soubory.  Největší ohlas u publika sklidila „taneční jelita“ Los Afros.

Starosta vítězných Radslavic Stanislav Jemelík neskrýval své dojetí. Když za zvuku slavnostních fanfár vstupoval na podium, ozval se z publika bouřlivý potlesk – od konkurentů ze sousedních obcí, ale i od lidí z Radslavic, kteří ho přišli podpořit.

Obec s více než tisíci obyvateli má být na co pyšná. Má slavného rodáka – zakladatele Muzea Komenského v Přerově Františka Slaměníka, ale také bohatý společenský život. Koná se zde tradiční hasičská soutěž Radslavská přilba, ale do povědomí veřejnosti se zapsala i díky závodům mopedů a fichtlů Žhavé rozety. Novou tradicí jsou Cyrilometodějské slavnosti.

Radslavice také udržují partnerství se stejnojmennou obcí na Slovensku. „Jsem rád, že je to partnerství lidí a nikoliv partnerství dotačních titulů. Zdejší obyvatelé jsou přívětiví a obětaví," zhodnotil starosta Stanislav Jemelík.

Bohatý je i život spolků a neformálních sdružení, do nichž jsou zapojeny všechny věkové kategorie – od nejmenších dětí až po seniory. Bavit se umí ale i lidé středního věku, jak ukázalo vystoupení „tanečních jelit" s názvem Los Afros. Jejich estráda za doprovodu písní skupiny Boney M sklidila bouřlivé ovace.