„Maminka zemřela po dlouhém a nesmírně statečném zápase s těžkou nemocí," řekla dcera známé umělkyně Olga Tausingerová. Přestože prý měla vážné zdravotní problémy, byla stále velmi aktivní a připravovala se na výstavu děl svého manžela.

„Ještě minulý týden jsme strávily jeden krásný a podnětný podvečer s dcerou manželů Chmelařů Olgou Tausingerovou v ateliéru jejich vily v Kosmákově ulici. Vybírali jsme z nepřeberného množství olejů, grafik, mozaiek a dobových plakátů k plánované výstavě Jana Chmelaře k jeho 90. narozeninám, jež oslaví v příštím roce," popsala vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

„Genius loci tohoto místa je možná důvodem, proč nám procházely rukama i obrazy jeho dnes již zesnulé manželky a musely jsme je znovu tolik obdivovat, že jsme se je rozhodly zahrnout do expozice také. Samozřejmě jsme v tu chvíli netušily, že je to naposledy za života této umělkyně, kdy mohla do selekce pro výstavu zasáhnout," řekla.

Přestože byla Eva Chmelařová – Siblíková rodačkou z Hradce Králové, svůj osobní i profesní život natolik svázala s Přerovem, že ji lze právem považovat za jednu z nejvýznamnějších uměleckých osobností Přerovska druhé poloviny dvacátého století.