VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Přerově zápolili kuchaři, kouzlili z kachních prsou

Přerov – Paletu barev, chutí a vůní předvedli tuto sobotu mistři kuchařského řemesla na prestižní soutěži Moravský kuchař v Přerově. Své kulinářské umění ukázaly v Gastrocentru Moravia hned dvě desítky soutěžících.

17.5.2010
SDÍLEJ:

Soutěž Moravský kuchař v Gastrocentru MoraviaFoto: DENÍK/Adéla Nováková

Návštěvníci mohli koukat pod ruce zkušeným mistrům a obdivovat vznikající dílka, protože práce pod kuchařskou čepicí není jen řemeslo, ale především umění.

Porota mohla ochutnat například rolovaná kachní prsíčka na zeleném chřestu s čokoládovou demi glace, kaštanovou nádivku na dýňovém pyré se sušeným špekem a játry foie gras zdobenými sušenou jahodou a výhonky červené řepy a k tomu blanšírovaný květák ve skořici a pomerančové šťávě od mistra Lukáše Greguše ze Znojma.

„Letos se koná už osmý ročník této mezinárodní soutěže. Přerov akci hostí už pošesté, první dva ročníky se uskutečnily v Novém Jičíně. Celá soutěž je rozdělená do dvou kategorií. Zastoupení v kategorii Junior do jednadvaceti let měli kromě českých kuchařů i dva ze Slovenska a jeden z Polska. V seniorské potom mistři z různých koutů Evropy, například z Ruska, Slovenska, Maďarska nebo Polska,“ popsal ředitel soutěže Luděk Bil.

Každý ze zúčastněných musel splnit základní zadání: udělat pokrm z kachních prsou a vybrané zeleniny. Na celou přípravu bylo vyhrazeno 45 minut. Junioři museli připravit čtyři porce a senioři potom porcí pět.

A co vlastně hodnotila odborná porota? Samozřejmě chuť, celkový vzhled na talíři, použité suroviny a také hygienu při práci.

„Na přípravu pokrmů dohlíží pětičlenný odborný dohled Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Poroty se zúčastnil například Tomáš Kuban, který získal od poroty zlato v soutěži Moravský kuchař v roce 2007. Byly tam ale i takové špičky jako Tomáš Konopka, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR,“ dodal pořadatel.

„Na podobné soutěži jsem letos poprvé, přijela jsem jako doprovod a také podpora jednoho ze soutěžících. Jídla vypadají opravdu skvěle,“ ohodnotila Simona Pašková z Brna.

„Jsem z oboru, proto jsem přišla nasbírat trochu inspirace a podívat se na ty zajímavé výtvory. Určitě i něco ochutnám,“ svěřila se Kateřina Svozilová z Přerova.

O zábavu se postaral i doprovodný program. K poslechu zahrála kapela Hubertus a opravdové umění předvedla nejlepší česká barmanka Sára Janová, která získala na Mistrovství světa 2009 v Berlíně třetí místo.

Své zastoupení měla i vína z vinařství Chateau Valtice, pravá ruská polévka nebo speciality na grilu.

Autor: Adéla Nováková

17.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Archeologické nálezy v Předmostí
1 34

Archeologové našli v Předmostí kostry dětí, staré 3,5 tisíce let

Nedal přednost, způsobil nehodu

Bez zranění, ale se škodou 230 tisíc korun, skončila nehoda, která se stala ve čtvrtek dopoledne ve Vlkoši. Řidič vozu Ford, jenž jel po vedlejší silnici ve směru od Troubek, nereagoval na dopravní značení k zastavení na křižovatce.

Nakupovali voňavky za pět prstů

Dva případy krádeží, které se staly v červenci v přerovských drogeriích, řeší v těchto dnech policisté. K prvnímu odcizení zboží došlo 16. července kolem půl šesté večer v Galerii Přerov. Neznámý zloděj ukradl v jedné z prodejen z regálu parfém značky Versace v hodnotě 949 korun.

Ve Zlíně jsem se naučil hrozně moc věcí, říká po skalpu Beranů Jakub Ferenc

ROZHOVOR / Také pro něj to byl speciální zápas. Obrovitý obránce Jakub Ferenc ze všech přerovských hráčů, které extraligový Zlín v přípravě zkoušel, vydržel v jeho kádru nejdéle. Dokonce za Berany odehrál i první přípravné utkání v rámci Zubr Cupu. 

Kolo může zůstat v cyklověži měsíc. Jinak skončí ve skladu

Kola, která stojí v cyklověži u přerovského vlakového nádraží déle jak měsíc, čeká od září stěhování do magistrátních skladů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení