Na Žerotínově náměstí v centru Přerova budou moci lidé nově uhradit poplatek kartou.

Technické služby se rozhodly investovat do nákupu parkovacího automatu, který placení kartou umožní, částku 160 tisíc korun.

„Nový automat chceme na Žerotínovo náměstí instalovat ve druhé polovině srpna. Pokud se systém po půlročním provozu osvědčí, budeme uvažovat o pořízení dalších přístrojů ve městě,“ řekl jednatel technických služeb Bohumír Střelec.

Řidiči mohou platit kartami Visa a Master Card.

Stávající přístroj na Žerotínově náměstí dál zůstane, jen se přemístí do jeho horní části a poslouží k zajištění lepší obslužnosti při placení parkovného.

Ilustrační foto
V sadu někdo zničil desítky stromů, "napíchal" do nich chemikálii

Půlhodina za deset korun

V Přerově je osm parkovišť, na kterých musejí řidiči platit za stání.

„Konkrétně jsou na náměstí Přerovského povstání, na T. G. Masaryka jsou automaty dva - stejně jako v Kratochvílově ulici. Další přístroje jsou i v Husově ulici, na Žerotínově a Horním náměstí,“ vyjmenovala Šárka Slezáková z technických služeb.

Řidiči zde zaplatí parkovné ve všední dny od 8 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 12 hodin, ale v neděli a v době svátků tu mohou stát zdarma.

Za každou půl hodinu parkování zaplatí šoféři deset korun, celodenní lístek je přijde na stovku.

Ne každý je ale ochoten za parkování zaplatit. A své zkušenosti s neplatiči popisují i přerovští strážníci.

„V loňském roce jsme řešili na 576 přestupků a u 338 z nich jsme řidičům uložili pokutu za celkem 97 tisíc korun. V prvním pololetí letošního roku jsme zaznamenali ještě nárůst. Projednávali jsme na 655 přestupků a u 415 z nich byly vybrány pokuty ve výši 97 tisíc korun,“ vyčíslil ředitel Městské policie v Přerově Omar Teriaki.

Palackého ulice v Přerově rozdělil pruh, bude obousměrná
Je to tady! Palackého čeká velká dopravní změna

Strážníci kontrolují i místa s hodinami

Kromě placených míst je v Přerově i sedm parkovišť, na kterých mohou řidiči odstavit své auto na dvě hodiny zdarma - ale s parkovacím kotoučem za předním oknem.

Dvě jsou v Čechově ulici, další v ulicích Dvořákova, Smetanova, Wurmova, Palackého a Šířava. Systém, který byl v Přerově zaveden před třemi lety, řidiči mnohdy podceňují - nedodržují vyměřený čas a někteří zřejmě ani netuší, že musejí mít na palubní desce papírové parkovací hodiny. Jiní povinnost zcela ignorují.

„Strážníci ale i použití parkovacích kotoučů kontrolují a od 24. července roku 2014 do dnešního dne řešili na 1406 přestupků. Uložili za ně pokuty v celkové výši 281 tisíc korun,“ doplnila Marie Polúchová z Městské policie v Přerově.

Buty. Ilustrační foto
Svatovavřinecké hody: průvod, Kristína i Buty. Tady je PROGRAM

Za parkování na střeše řidiči znovu zaplatí
V Přerově jsou desítky větších parkovišť, na nichž mohou řidiči odstavit své auto bez placení. Loňskou novinkou je parkování na střeše Galerie Přerov. Nakupující tu mohou bez placení stát tři hodiny a rezidenti měli možnost zakoupit si karty, které je opravňují mít tu auto odstavené kdykoliv.

Smlouvy na nájem parkovacích karet byly ale uzavírány jen na jeden rok – a právě v těchto dnech končí mnohým nájemcům smluvní doba. Řidiči, kteří chtějí užívat kartu i v dalším období, se tedy musejí dostavit do Městského informačního centra v Městském domě a požádat o uzavření nové smlouvy.

„Jsou povinni opět doložit veškeré doklady, které jsou pro uzavření nájemní smlouvy vyžadovány - tedy občanský průkaz a malý technický průkaz,“ upřesnila Marcela Poláková z přerovského magistrátu.

Lidem zůstane původní parkovací karta a uhradí roční nájemné 200 korun. V případě, že se nájemce nedostaví do pěti dnů od skončení doby nájmu a nevrátí parkovací kartu, ztratí právo na vrácení kauce sto korun a tato karta se stane nefunkční.