Stáří piva nebylo těžké odhalit podle tvaru láhve.

„Ačkoliv na láhvi, kterou donesl pan Hrabák, nebylo vyražené datum, tento typ se vyráběl ve třicátých letech za působení sládka Františka Stradiota," vysvětlil Tomáš Pluháček.

Právě toto období je pro pivovar zajímavé, současná sládková Nataša Rousková se totiž inspirovala některými Stradiotovými postupy.

„Pivo se nedá archivovat. Zajímá mě ale, nakolik bude receptura podobná," řekla Rousková.

Josef Hrabák z Hulína našel na půdě osmdesát let staré pivo Zubr

Láhev Zubra, kterou našel na půdě Josef Hrabák z Hulína. 

Více nasládlé

Láhev se nejenom otevřela, ředitel pivovaru se sládkovou navzdory stáří piva také ochutnali.

„Čekala jsem, že to bude podstatně jiné. Samozřejmě je chuť změněná, je více nasládlá. Ale myslím, že pivo se v tom dá rozeznat," komentovala ochutnávku Nataša Rousková.

Některé analýzy, jako je stupňovitost, obsah alkoholu nebo čirost, obstará laboratoř přímo v pivovaru. Složitější analýzy provede Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

„Ještě dnes pojedeme okamžitě do Prahy, aby se pivo zpracovalo co nejdřív," dodal Tomáš Pluháček. Analýzy potrvají několik týdnů.

Martina Vrtělová