„Tato výstava není na žádné oslavování, proto jsme tentokráte nedomluvili ani hudbu. Už v průběhu příprav sem chodili lidé pocházející z Bochoře a Troubek, kteří se zajímali o to, co na výstavě bude k vidění, a jaké informace tu budou například navíc, a to především kvůli tomu, že nemohli dnes dorazit,“ řekla na úvod kurátorka výstavy Marta Jandová. Podle jejích slov příprava výstavy zabrala s tiskem i grafikou asi dva měsíce.

Expozice obsahuje především fotografie, které připomínají ničivý živel.

„Na základě vyhlášení výzvy v novinách a na internetu jsme získali nové fotografie ze soukromých archivů. Jsou tu fotografie Františka Totha a nové fotky od Milana Hejdůška, Jiřího Puppa z Bochoře či pana Filipa. K vidění tu jsou také dobová vydání tisku. V průběhu expozice poběží film, který se nám podařilo získat také ze soukromého archivu,“ přiblížila kurátorka výstavy. Dobové fotografie doplňují panely s informacemi týkající se povodní.

Dvojčata Petra a Alena Bujnochovy  - dvěma "plaváčkům", kteří se narodili při povodních v červenci 1997 v přerovské porodnici slaví 10. července 2017 dvacet let.
Do porodnice na raftu. Přerovské "holky povodňovky" slaví dvacet

Lidé přišli zavzpomínat

Na povodně nezapomněla Dana Kopečková z Přerova.

„Bydlela jsem v ulici U Tenisu. V paneláku jsme měli vodu, spodní byty byly zatopené. Kurty a okolí – všechno bylo pod vodou. Také si pamatuji, jak lidi drželi při sobě – pomáhali si navzájem. Dneska už je úplně jiná doba,“ zavzpomínala.

„V roce 1997 jsem bydlel v Kosmákově ulici. Ty okolnosti si pamatuji dodnes. Byl jsem doma a v ulici začal někdo troubit, podíval jsem se z okna a ulicí tekla voda. To jsem nebyl schopen pochopit, vyšel jsem ven, abych zjistil, co se stalo. Uviděl jsem, že se rozlévá rybník. Vrátil jsem se domů a čekal, co bude. Do domu se mi voda dostala ze záchodu, na gejzír vody, který šel z mušle nezapomenu. Zachránili mě až lidé, kteří jeli okolo na gumovém člunu, vysadili mě u Vsadska a já šel k matce na Vaňkovou ulici, kde jsem povodně přečkal,“ povyprávěl Zbyněk Coufal z Přerova.

Zájemci si mohou expozici prohlédnout až do 8. září, od pondělí do pátku, a to vždy od 9 do 17 hodin. 

Troubky ulice Loučky II. v červenci 1997
Troubky 1997: noc hrůzy, po které zůstaly jizvy na duši