Fakultní nemocnice Olomouc zřídila moderní výdejnu léků s celodenní pohotovostí, a to ve vstupní hale chirurgického komplexu. Tedy v blízkosti urgentního příjmu i lékařské pohotovostní služby pro dospělé.

„Na oddělení urgentního příjmu ošetříme denně v průměru dvě stě lidí, z toho dvě třetiny v pohotovostní době, tedy později odpoledne, v noci, o víkendech a svátcích. K tomu je třeba přičíst také pacienty ošetřené na dětské a zubní pohotovosti, kterou rovněž v našem areálu zajišťujeme. Víme tedy dobře, jak komplikované pro tyto nemocné bylo vyzvednout si nezbytné léky a to zejména v době, kdy jsou uzavřena i obchodní centra,“ vysvětloval Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

Zdeněk Pohlreich natáčel na hejčínském gymnáziu v Olomouci pořad Ano, šéfe! Ilustrační koláž
Jak chutná po Pohlreichovi v olomouckých jídelnách?

Nemocnice rozhodla zajistit výdejnu léků non-stop, i když službu bude muset finančně dotovat.

Náklady na provoz nepřetržité lékárenské pohotovosti odhaduje na 3 miliony korun ročně.

„Je to vstřícný krok vůči našim pacientům a obyvatelům regionu, ve kterém nás podpořili i představitelé města a kraje. Lidé tuto službu potřebují a řadu let pro ně nebyla dostupná, věřím tedy, že ji přivítají,“ dodal ředitel.

Rekonstrukce zázemí krytého bazénu v Olomouci v září 2017
Rekonstrukce olomouckého bazénu finišuje. Takto vypadá uvnitř

Výdej 24 hodin denně

Nová služba „LÉKÁRNA 24“ nabízí možnost vyzvednutí medikamentů ve dne i v noci, a to i o víkendech a svátcích.

„Výdejna je ve všední dny v provozu do 17. hodiny a otevřeno má i v sobotu dopoledne. Po jejím uzavření tady zůstává služba, která mimo provozní dobu zajistí výdej běžných a akutních léků prostřednictvím pohotovostního okénka. Jsem přesvědčený, že tuto službu ocení zejména rodiny s malými dětmi, ale bezpochyby i další pacienti,“ doplnil Robert Běhal, vedoucí lékárník Fakultní nemocnice Olomouc.

Největší nemocnice v Olomouckém kraji do nezbytné přestavby lékové výdejny investovala 4,3 milionu korun.

Vizualizace nové budovy II. interní kliniky a geriatrie ve fakultní nemocnici v Olomouci
V Olomouci staví novou kliniku za 335 milionů. Takto má vypadat