VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Lobodicích se ve velkém koštovala slivovice. Podívejte se

Lobodice /ROZŠÍŘENO, FOTOGALERIE/ - Lobodice – Na jiných degustačních soutěžích mezi sebou soupeří vzorky pálenek od nejrůznějších pěstitelů. Košt, který se ale konal v sobotu večer v Lobodicích na Kojetínsku, byl trochu jiný. Milovníci dobré pálenky měli na výběr ze šestatřiceti vzorků od jediného pěstitele – Antonína Svobody. Mohli ochutnat slivovici ze švestek, ale i třešňovici nebo netradiční vrabčinku, jeřabinku či vínovici.

12.2.2012
SDÍLEJ:

Košt slivovice v LobodicíchFoto: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

„Celý život jsem se věnoval vinařství, na důchod jsem ale vyměnil víno za pálenici,“ svěřil se pěstitel, který má na svém kontě úspěchy v několika degustačních soutěžích. Získal prvenství třeba na koštu ovocných pálenek v Pavlovicích u Přerova, kde v silné konkurenci 136 vzorků zabodoval se svou slivovicí ze švestek.

Nápad uspořádat degustaci vlastních pálenek v Lobodicích vznikl před rokem.

„Teď je to druhý ročník. Lidé můžou posedět u cimbálu a v té zimě se trochu zahřát a pobavit se,“ řekl. V sobotu se jich v kulturním domě sešly desítky a k poslechu jim vyhrávala cimbálová muzika ze Slovácka.

Pěstitel Antonín Svoboda má ve svém ovocném sadě přes sto dvacet stromů. „Kromě pálenky ze švestek, třešní, jablek, meruněk či hrušek zkouším i novinky. Třeba vrabčinka, to je destilát z plané třešně, grappa jsou zase výlisky z vinného mláta. Výborná je i durancie,“ přiblížil.

A jakými zásadami se jako pěstitel řídí?

„Mám heslo, že na uřezané haluzi už nic nezarodí. A také by se mělo pít tak, aby chutnalo i na druhý den,“ prozradil s úsměvem svůj recept. Aby byla slivovice dobrá, je prý důležitá jemnost, lahodnost a ovocnost. „Pálit se má jen zralé ovoce a nic se nesmí uspěchat,“ dodal.

Na degustaci slivovice přijeli do Lobodic i organizátoři Vranovské štamprle na Prostějovsku, která se letos uskuteční už podesáté. „Mě asi ze všeho nejvíce interesuje višeň, protože je pracné ji vyrobit. Měli jsme ale i speciality jako pálenku z jahod nebo feferonek. Ta se ale doporučuje až jako poslední vzorek na degustaci,“ poznamenal také Vítězslav Šimek, jeden z organizátorů této soutěže.

Autor: Petra Poláková-Uvírová

12.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

BMW srazilo cyklistu, ten utrpěl těžké zranění

Ilustrační foto

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Vyhrožoval matce zabitím, policie ho vykázala z domu

Žena, která se ve středu 16. srpna dostavila na obvodní oddělení policie v Lipníku nad Bečvou uvedla, že jí její třiadvacetiletý syn každý den vulgárně nadává a vyhrožuje zabitím.

Agresivní vosy útočí, hasiči vyjíždějí čím dál častěji

Vosí nebo včelí žihadlo v těchto dnech lidem hrozí prakticky kdekoliv - nejen v okolí stánků s cukrovinkami a ovocem, ale třeba i u vody. Hasiči zasahují proti agresivnímu hmyzu čím dál častěji a počet jejich výjezdů v srpnu výrazně vzrostl. Jen pro srovnání: zatímco v měsíci červnu vyjížděly jednotky v kraji likvidovat nebezpečný hmyz čtyřiatřicetkrát, jen během prvních dvou týdnů v srpnu už to bylo osmapadesátkrát.

Proti velké vodě ochrání i mobilní hrazení

FOTOGALERIE / Když při povodních v květnu roku 2010 vystoupala hladina řeky Bečvy až k chodníku na nábřeží Edvarda Beneše, rozhodovaly o vylití toku minuty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení