Prostoru hranického náměstí dominovalo šest zelenobílých elektrobusů seřazených vedle sebe. Zájemci z řad široké veřejnosti mohli do vozů vstoupit a podívat se, jak vypadá interiér a jestli jsou sedačky pohodlné.

Za zmínku stojí i nový platební terminál u řidiče, který nyní nabídne i možnost platby platební kartou, což usnadní a hlavně urychlí placení. K výbavě přibylo i WiFi připojení.

Hlavním důvodem k pořízení elektrobusů však nebyl jejich vzhled a nové funkce, nýbrž jejich motor, který je plně elektrický. Tím šetří životní prostředí, které je v Hranicích na špatné úrovni.

„Řekl bych, že je to technologický zlom a byla to jedna z věcí, které jsme potřebovali udělat. Novými elektrobusy zabezpečíme dopravu v Hranicích stoprocentně,“ vyjádřil se starosta města Jiří Kudláček.

V měsíci říjnu do Hranic zavítal slovinský velvyslanec, který uctil památku Hermana Potočnika, který zde studoval a také dorazili absolventi hranické vojenské akademie.
Do Hranic zavítal slovinský velvyslanec i absolventi vojenské akademie

Třikrát dražší než nafta

Město Hranice je prvním městem v České republice a dokonce i v Evropě, které má plně elektrifikovanou dopravu. Je to dáno hlavně velikostí města, protože investice není tak obrovská jako u větších systémů městské hromadné dopravy. Elektrobus několikanásobně převyšuje cenou klasický naftový. Celkem šest nových elektrobusů nahradí ty stávající na devíti městských linkách od 1. listopadu.

„Je to dobrý krok, ale je tady problém, že je elektrobus dvakrát dražší než plynový a třikrát dražší než naftový autobus. To znamená, že i když jezdí úsporně, tak pokud nejsou dotační tituly, což v tomto případě byly, tak to není úplně racionální řešení,“ vysvětlil Tomáš Vavřík, generální ředitel provozovatelské firmy.

I tak má ale provozovatel hranické městské dopravy plány rozšířit elektrifikovanou dopravu i do Havířova, Karviné a Frýdku – Místku.

Mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Nejlepší turistickou akcí kraje je Hefaiston, bodovala i restaurace v Přerově