Lidé tedy budou v obci chodit k lékaři jen na jediné místo, v němž je kompletní bezbariérový přístup. Ten zabezpečuje nájezdová rampa, výtah i speciální sociální zařízení.

Dříve prostory v budově využívali divadelníci a učila se zde dvakrát týdně hudební výchova. S přestavbou domu, ve které měla dříve svou ordinaci pouze zubařka, se začalo letos v červnu.

„Paní doktorka Navrátilová tu sídlí už devatenáct let. Rekonstrukce se prováděla za běžného provozu, tak jsme to měli náročné. Lidé určitě ocení bezbariérový výtah a nová sociální zařízení," řekla zubní sestra Magda Horáčková.

Náklady na veškeré stavební úpravy stavby se vyšplhaly zhruba na 1,8 milionu korun. Obec si na ně vzala překlenovací úvěr ve výši 1,2 milionu korun.

„Nejdříve se pracovalo na výtahové šachtě, příčných zdech, nové elektroinstalaci a osvětlení. Dnes, když je vše dokončené, jsme pro občany uspořádali od 14 do 18 hodin den otevřených dveří, kdy si mohou zařízení celé projít," uvedl starosta Horní Moštěnice Vladimír Martínek.

Dřívější ordinace všeobecného a dětského lékaře, která sídlila v Havlíčkově ulici, byla již v nevyhovujícím stavu. Obec ji momentálně nabízí k odprodeji.

„Po povodních se v ní neprovedly žádné výraznější úpravy. Navíc se zde vytápělo elektrikou, což bylo finančně náročnější než nynější řešení," dodal starosta.

Prvním návštěvníkům se úpravy interiéru čerstvě opravené budovy líbily.

„Oproti dřívější ordinaci je to tu rozhodně modernější. Navíc bylo hezké, že jsme dnes u vchodu dostali koláček," řekla Libuše Slováčková z Horní Moštěnice.

Výhodné je také její umístění ve středu obce.

„Je dobré, že je blízko autobusové zastávky. Myslím, že to, že jsou všechny ordinace na jednom místě, ocení také lidé z okolních vesnic, především z Říkovic, Dobrčic, Přestavlk a Beňova. Já však u doktora už téměř třicet let nebyla," řekla Anna Uhlířová, která žije v Horní Moštěnici již více jak pětačtyřicet let.

Lékaři se v nových prostorech ještě zabydlují.

„Zatím tu mám jen provizorní stůl. Lidé určitě docení, že je to tu takto renovované. Budova, kde jsme dříve sídlili, totiž byla v hrozném stavu a investice do ní by se vůbec nevyplatily," uzavřel všeobecný praktický lékař Radoslav Špalek.