V Přerově nezaměstnanost značně stoupla.

„K 31. červenci bylo na Úřadu práce evidováno 7806 uchazečů, což představuje další výrazné zvýšení oproti předešlému měsíci. Přibylo 487 uchazečů, což je o 6,7 procenta více,“ popsal současnou situaci analytik přerovského Úřadu práce Bedřich Šenvajc.

Upozornil hlavně na fakt, že při srovnání se stejným obdobím loňského roku je rozdíl mnohonásobně vyšší.

„Loni jsme evidovali 2758 uchazečů, rozdíl je tedy přes čtyřiapadesát procent, což je historicky nejvyšší hodnota,“ řekl Šenvajc.

Stávající čísla potvrdila, že přetrvávající ekonomická krize i nadále nepříznivě ovlivňuje situaci na místním trhu práce. Roli v růstu nezaměstnanosti ale podle Šenvajce sehrává více okolností. „Například i nástup čerstvých absolventů do naší evidence,“ uvedl.

Na Hranicku dosahovala míra nezaměstnanosti k poslednímu červencovému dni devíti procent. Během měsíce se tak zvýšila o 0,7 procenta.

Čeká se příliv absolventů, firmy dále propouští

„Konec školního roku v tom nehraje roli, příliv absolventů teprve čekáme. Větší vliv na tento nárůst má neustálé propouštění zdejších firem,“ komentoval aktuální situaci vedoucí hranické pobočky Úřadu práce Pavel Remeň.

Nejenže stoupá počet zaevidovaných na úřadech práce, ale také rapidně klesá počet pracovních míst. Zatímco loni v červenci bylo na Přerovsku k dispozici přes dvanáct set volných míst, letos jsou to pouhé dvě stovky.

„Stav klesl méně než na pětinu. Jedná se tak o historicky nejnižší počet volných pracovních míst,“ uvedl Šenvajc s tím, že o každé z nich se teď uchází téměř třicet osm zájemců.

Jen polovina nabízených míst je reálně využitelná

Na Hranicku je teď v nabídce 70 pracovních míst a v evidenci nezaměstnaných 1578 jmen. Na každé místo připadá tedy více než dvaadvacet uchazečů. Nutno podotknout, že jen polovina nabízených pracovních příležitostí je reálně využitelná.

„Druhou polovinu tvoří místa, která už nabízíme delší dobu a není o ně zájem. Nebo také ta, která si žádají specifických nároků a ty splňuje jen málokterý náš uchazeč,“ vysvětlil Remeň.

I přesto, že se počet lidí bez práce v posledních týdnech zvyšuje, letošní čísla jsou stále ještě příznivější, než před několika lety.

„Z pohledu absolutních i relativních hodnot nezaměstnanosti je situace lepší než v letech 1999 až 2006,“ dodal přerovský analytik.

Další vývoj jde jen těžko předjímat

Další vývoj situace na trhu práce se oběma odborníkům předjímá jen těžko.

„Ve Spojených státech už pomalu dochází k oživení ekonomiky. Těžko říct, kdy se tento jev projeví u nás. Podle mého názoru se bude situace ještě do konce roku zhoršovat a pak už snad bude líp,“ prorokoval Remeň s tím, že během následujícího půlroku očekává v Hranicích příchod ještě zhruba stovky nových uchazečů.

„Dalších dvě stě lidí se nám vrátí z veřejně prospěšných prací a určitě se na míře nezaměstnanosti koncem roku neblaze projeví i konec sezonních prací,“ uzavřel Remeň.

KATEŘINA KAPKOVÁ, NADĚŽDA ŠVRČKOVÁ