Úklid se koná v sobotu 18. dubna, pořadatelé z magistrátu opět zvolilo lokalitu podél potoka Strhanec.

„Vyrazíme od Velké Dlážky až po Výstaviště. Podle počtu zájemců se ještě uvidí, kolik se toho stihne, eventuálně by se dalo pokračovat až k Žebračce," zmínila Yvona Machalová, která má na přerovském magistrátu na starost environmentální osvětu.

Loni dvanáct dobrovolníků naplnilo 35 odpadkových pytlů, mezi „běžným" odpadem a pet lahvemi se objevil například vysavač, zbytky kočárku, stan nebo koberec.

„Ze Strhance jsme vylovili i nákupní vozík," potvrdila Yvona Machalová s tím, že míst, kde lidé lhostejně vyhazují staré věci, je v Přerově více. „Našlo by se toho více – areál bývalé Mateřídoušky nebo lagun," doplnila.

Do okolí lagun vyrazí ve středu 22. dubna uklízet školní kolektivy. O program se v tento den postará Středisko volného času Atlas a Bios.

„Od loděnice přes Michalov tudy chodí hodně lidí a chybí tady odpadkové koše. Všechno tak vyhazují kolem cest," vysvětlila Karla Rulíková, vedoucí oddělení Ekologické výchovy v Atlasu a Biosu.

Kromě úklidu se účastníci mohou v tento den těšit i na přírodovědecký program nebo prohlídku budovy Biosu.

Příležitost zbavit se černé skládky

Poprvé se do celostátní akce zapojí 18. dubna v Dřevohosticích.

„Chceme tímto způsobem vyřešit problém jedné místní černé skládky, která se tvoří za obcí u druhého rybníka," přiblížil starosta Petr Dostál.

Zapojením dobrovolníků Dřevohostice zároveň ušetří – nepořádek by jinak zůstal v kompetenci obce.

„Určitě se připojí děti místní základní školy, a snad také přijde několik dobrovolníků. Rukavice máme připraveny pro všechny," dodal starosta.

Do úklidu se zapojí i další obce na Přerovsku – veřejná prostranství, příkopy kolem cest a ozeleněné plochy se budou uklízet v Tučíně.

Dobrovolníky dále hledají organizace například v Brodku u Přerova, v Lipníku nad Bečvou, v Sušicích nebo v Tovačově.

Ekologický Oscar

Dobrovolnická akce „Ukliďme Česko" vychází z mezinárodně osvědčeného modelu „Let´s Do It". Tento typ úklidových akcí již proběhl úspěšně ve více jak 100 zemích za účasti 9 milionů dobrovolníků.

Loňský úspěšný ročník byl oceněn Ekologickým Oskarem.

Cílem pro rok 2015 je nejen zapojit více dobrovolníků a uklidit více černých skládek, ale i rozšířit povědomí o této akci mezi širokou veřejnost a vyvolat celospolečenskou diskusi k problematice černých skládek a nepořádku kolem nás.