Turovice se tak můžou lehce ocitnout v platební neschopnosti a hrozí jim dokonce zánik. Ministerstvo financí je označilo za obec s nejrizikovějším hospodařením na Moravě.

Vesnice se zhruba dvěmi sty obyvateli vede již čtyři roky soudní spor s firmou, která stavbu nedokončila. Případem se momentálně zabývá olomoucký Krajský soud.

„Na výstavbu chráněného bydlení pro seniory jsme obdrželi dotaci 42 milionů korun. Stavební firma však odstoupila od smlouvy a akci nedokončila v termínu, takže teď musíme dotaci vrátit i s pokutou," shrnul anabázi starosta Turovic Pavel Baďura.

Roční příjem obce je zhruba dva miliony korun a její současný majetek, včetně nemovitostí, se pohybuje okolo šedesáti milionů. Vrácení dotace i s vyměřeným penále ve stejné výši je tedy pro obec otázkou bytí a nebytí.

„Požádali jsme ministerstvo pro místní rozvoj, aby nám penalizaci prominulo. Odpověď ale zatím nemáme," dodal Pavel Baďura.

Podle něj požádala stavební firma před dokončením prací o nečekané navýšení rozpočtu o částku zhruba třicet milionů korun. Na to ovšem obec nemohla přistoupit, protože by porušila podmínky dotace.

Hrubá stavba stojí, nemá fasádu

Momentálně tedy ve vesnici stojí hrubá stavba, která má již střechu, okna a částečně i chodníky. Chybí jí ale fasády, dlažby a obklady. Nejen senioři tak čekají, co se stane s budovou, ve které mělo vzniknout celkem dvaapadesát bytů o rozloze padesáti metrů čtverečních.

„Na dokončení objektu je potřeba dalších dvaceti milionů korun. Museli bychom si na ně ale vzít úvěr. Další možností je stavbu převést soukromé firmě nebo případně Olomouckému kraji," upřesnil starosta.

Pomoci zadlužené obci nemůže ani mikroregion Moštěnka, pod který Turovice spadají.

„Můžeme pomoci jen morálně, ale fakticky je tato věc v rukou právníků. Všichni teď čekáme na rozhodnutí soudu a doufáme, že k exekuci nakonec nedojde," řekl předseda mikroregionu Moštěnka a starosta sousedních Dřevohostic Stanislav Skýpala.

Bohumil Solař, ředitel stavební společnosti SKD z Lipníku nad Bečvou, která stavbu realizovala a s níž se obec soudí, se k celé záležitosti odmítl vyjádřit. Informace od jeho právního zástupce se nám také nepodařilo získat, protože je momentálně na dovolené.

Rizikové hospodaření vykázalo ke konci loňského roku čtyřiaosmdesát z celkového počtu 6243 obcí a měst. Rizikových obcí je tak meziročně o dvaadvacet více. Podle ministerstva financí ovšem rizikovost hospodaření nutně neznamená, že je obec v tíživé finanční situaci. Hrozba platební neschopnosti se podle ministerstva týká jen obce Bublava na Sokolovsku, Pramenů na Chebsku a Turovic na Přerovsku.