Ve hře je tedy i varianta, že dojde k odstranění stavby.

Troubky se staly symbolem ničivých záplav v roce 1997. Následky řádění živlu byly tehdy katastrofální - o život přišlo devět lidí, voda srovnala se zemí sto padesát domů, další musely být zdemolovány.

Komplexní protipovodňová ochrana obce je ale zatím stále jen na papíře. Příprava se na několik let zadrhla kvůli tomu, že se lišily představy vedení obce a Povodí Moravy.

Přerovské Gambro
Přerovské Gambro zavře v říjnu. Zaměstnanci jsou nyní doma

Obnova selského valu

„Když v Troubkách udeřila v roce 2010 povodeň znovu, rozhodli jsme se obnovit původní historický selský val. Později jsme chtěli doplnit terénní navýšení v Závalí a zbudovali dočasné opatření v lokalitě Panská louka," vysvětluje starosta Troubek Radek Brázda.

Stavba, která dnes úředníkům „vadí", vznikala od října roku 2013 do léta 2014.

Jen pro představu - jedná se o mez mezi dvěma poli, oddělující dva katastry. Jedno se nachází v katastru obce Troubky, druhé už je v Henčlově. Uprostřed lánů není téměř vidět.

„Vyhrnuli jsme tehdy jen zeminu a navezli ji na jedno místo," popsal vznik stavby starosta.

Délka dočasného protipovodňového opatření je 790 metrů, šířka tři metry a výška necelý metr.

Andrej Babiš
Film o Babišovi v Přerově promítnou, ale ne v kině

Nepovolená stavba

Přerovský magistrát ale upozorňuje na to, že stavba nemá povolení. Její část se totiž nachází na pozemích, které jsou ve vlastnictví města Přerova.

„Protipovodňové opatření bylo zbudováno bez územního rozhodnutí a stavebního povolení. Není navíc v souladu s celkovou koncepcí protipovodňové ochrany na řece Bečvě," vysvětlil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Podle Povodí Moravy vyplývá z odborného hydrotechnického posouzení, že stavba významným způsobem ovlivňuje odtokové poměry v lokalitě, a to zejména v sousedním Henčlově, kde by se hladina při stoleté vodě zvýšila o 29 centimetrů.

„Byla provedena bez územního rozhodnutí a stavebního povolení, v aktivní zóně záplavového území řeky Bečvy. Proto by mělo dojít k jejímu odstranění," shrnula mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Pavel Nárožný při odchodu z jednací síně ostravského soudu.
Nárožný opět u soudu: Mám důkaz, že otec žije

Obec Troubky požádala v rámci řízení o odstranění stavby o dodatečné povolení.

„Dosud ale nedoložila potřebné podklady a řízení je přerušeno. Bereme to tedy jako nepovolenou stavbu. Pokud nedodají souhlasné vyjádření Povodí Moravy, projektovou dokumentaci, zpracovanou oprávněným projektantem, a právní vztah k pozemkům, jenž by je ke stavbě opravňoval, musí město nařídit odstranění stavby," shrnul vedoucí odboru Stavebního úřadu a životního prostředí přerovské magistrátu Pavel Juliš.

Lepší než nic

Lidé z Troubek jsou ale přesvědčeni, že jakákoliv ochrana obce je lepší, než žádná.

„Je to opatření, které je nezbytné k ochraně Troubek. Nenacházíme ale podporu u Povodí Moravy, ani u magistrátu a kraje. Nikdo nechápe, že do doby, než se vybudují komplexní protipovodňová opatření, nemůžeme zůstat bez ochrany," krčí rameny Jindřich Válek, předseda výboru pro protipovodňové opatření a zastupitel Troubek.

„V případě, že bychom stavbu museli odstranit, tak ji postavíme jinde - posuneme ji mimo pozemky, které jsou v majetku města, tedy na sousední pole, patřící Troubecké hospodářské," nastínil řešení.

Palackého ulice v Přerově se chystá na zobousměrnění.  Na silnici už je dělící pruh.
Zobousměrnění v Palackého už se rýsuje

Peníze na výkupy jsou

Naděje obyvatel Troubek se teď upínají ke komplexní protipovodňové ochraně.

V této otázky už je ale starosta obce optimistou. Povodí Moravy už zajistilo aktualizaci dokumentace pro územní rozhodnutí a v rozpočtu jsou vyčleněny i prostředky na výkupy pozemků.

„Letos máme na výkupy částku jeden milion korun, další finance uvolníme i v příštím roce," uzavřel Radek Brázda.