Městské trhy se konají v době od března do listopadu, a to buď v pátek, nebo v sobotu. Jejich organizátorem je občanské sdružení a pravidelně se jich účastní na tři desítky prodejců. Zda jsou lidé s podobou trhů spokojení, zjišťovali radní prostřednictvím ankety Přerovský rádce.

Lidé v ní odpovídali nejen na to, jak často by se měly trhy konat, ale i zda jim vyhovuje stávající sortiment. „Rada města se s výsledky ankety seznámila v lednu. Chceme trhy pro občany více zatraktivnit, máme v plánu upravit tržní řád a tyto postřehy do něj zapracovat," uvedl náměstek primátora Petr Měřínský (ANO).

Podle něj město vypíše výběrové řízení na provozovatele, jenž bude tyto požadavky splňovat. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že z celkového počtu respondentů chodí na trhy pokaždé, nebo alespoň občas, osmdesát pět procent lidí.

Líbí se maso i cukroví

„Převážná většina, tedy 72 procent, je spokojena s tím, že jsou na náměstí T. G. Masaryka, tedy přímo v centru města," shrnula Lenka Tomečková z oddělení marketingu přerovského magistrátu. Rozdílné byly ale odpovědi na otázku, zda jsou rádcové spokojeni s kvalitou zboží. Políčko „ano" zatrhlo 44 procent respondentů. Lidé si pochvalovali maso a uzeniny, pečivo a cukroví. Třetí příčku pak obsadily sýry. Nespokojenost ale neskrývali nad tím, že na trzích neseženou kvalitní ovoce a zeleninu.

„Myslím, že trhy by měly být více zaměřeny na tento druh zboží," uvedl svůj názor jeden z dotázaných. Mnohým chybějí také farmářské, regionální a rukodělné výrobky.

„Stánky typu oblečení, záclony a podobně by měly vymizet," namítl jeden z respondentů. Absence zboží, které se nedá koupit jinde, ale také farmářských produktů patřilo k nejčastějším odpovědím na téma sortiment.

Občané v anketě hodnotili také vzhled stánků, jenž vyhovuje 41 procentům dotázaných, ostatní měli menší či větší výhrady. „Nelíbí se mi třeba, když se na náměstí postaví dodávka a prodává se přímo z přívěsu," napsal jeden z rádců.

Někdo ale změny nepotřebuje. „Hlavně, že to není jako po revoluci – na zemi. Lidé chodí a nakupují, tak proč měnit něco, co funguje," zazněl jeden z názorů.

Nechceme "supermarketovou chemii"

Zajímavou odpověď přinesla otázka, zda by si lidé přáli v Přerově čistě farmářské trhy. Téměř 71 procent by je přivítalo, protože chtějí podpořit regionální prodejce, lákají je kvalitní produkty a nechtějí „supermarketovou chemii". Šestnáct procent dotázaných pak zatrhlo políčko „ne".

A jak často by se měly trhy konat? „Téměř polovina lidí se vyslovila pro to, aby byly jednou měsíčně. Každý týden by chodilo 25 procent respondentů a jednou za čtvrt roku 12 procent lidí. Někdo by ale chtěl trhy pořádat jen před významnými svátky," zmínila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Převážná většina rádců – a to 63 procent – by si přála, aby se trhy konaly v sobotu.

„Pro pátek se vyslovilo 24 procent a zbylá procenta byla rozptýlena do ostatních dní," upřesnila.

Podle stávajícího provozovatele městských trhů změny nenastanou ze dne na den.

„Na jednání s primátorem jsme se domluvili, že je zajistíme do doby, než bude znám vítěz výběrového řízení. My se do něj samozřejmě přihlásíme také," uvedl Marek Dostál z občanského sdružení, jež trhy provozuje.

Konat se do té doby budou každý třetí pátek v měsíci. První trhy se uskuteční 18. března, v době od 8 do 16 hodin.

„Z naší strany je snaha pořádat farmářské trhy a pokusíme se uspět se žádostí o dotaci kraje. Pokud by se nám to ale nepodařilo, zkusili bychom za pomoci města a Agrární komory najít řešení pro jejich pořádání," uzavřel.