Tovačovský portál letos oslavil své osmnácté narozeniny. Od prvního ročníku, který se konal v roce 1999, až do své plnoletosti, urazil velký kus cesty. Je zkušenější, nebojí se zvát zajímavé hosty, ale dává prostor i začínajícím kapelám. Milovníci trampské, folkové a country hudby si jej oblíbili.

„První ročník festivalu byl 21. srpna a přijela sem tehdy dokonce policie, protože si myslela, že se tu koná nějaká protistátní akce. Připadala jsem si jako za komunistů, když se u Havla scházeli disidenti," vzpomněla dlouholetá organizátorka Tovačovského portálu Arana Adlerová.

Občerstvení v podobě piva a limonády se podávalo přímo ze dvoukoláku a podium pro muzikanty chybělo. „Postupně jsme cítili potřebu areál zastřešit, ale povedlo se nám to až o několik let později," doplnila. Díky podpoře města a Olomouckého kraje se festival v Tovačově natrvalo zabydlel.

„Každý rok se do Tovačova těšíme, protože se tu potkáme s kamarády a odpočineme si od každodenního shonu. Vždycky s sebou bereme i děti, které se tu rozhodně nenudí," pochvalovala si jedna z návštěvnic, která přijela do Tovačova v sobotu odpoledne z nedaleké Olomouce.

První koncert festivalu se konal už v pátek večer na nádvoří zámku, kde posluchačům zahrála opavská skupina Dobrozdání. Návštěvníci ji znají už od roku 2010, kdy zde vystoupila v rámci programu Hodinky v kapli. Opavská blues-folková formace se představila i v hlavním programu v sobotu odpoledne.

Na své si přišli také příznivci bluegrassu – tento hudební žánr zde reprezentovala slovensko-česká kapela East-West, která získala ocenění i na festivalech ve Francii či Holandsku. O skvělý hudební zážitek se vpodvečer postarala vsetínská kapela Žamboši, která se už objevila na jednom z předchozích ročníků festivalu.

„Nováčkem pro posluchače není ani skupina Tranzan, která tady byla loni a lidem se hodně líbila," doplnila Arana Adlerová. Úplnou premiéru měla na Tovačovském portálu kapela Lua, jež se pohybuje na pomezí world, irské a etno music.

Nabitý večer uzavírala jedna z českých legend – skupina AG Flek. Skupinou prošla v minulosti celá plejáda skvělých muzikantů – například Vlasta Redl nebo Radek Pastrňák z Buty.

„U příležitosti třicátého výročí vzniku skupiny se hudebníci setkali v původním složení Táborská, Viktorin, Markytán a Šobáň a na sezonu připravili comeback ke svému jubileu," prozradili organizátoři festivalu. O tečku celého večera se postarala energií nabitá kapela Hapy to meet.