Na parketu ve sportovní hale v Tovačově se postupně vystřídaly soubory Hanáček Tovačov, Hanáček Troubky, Sluníčko Kojetín, Majetínek, Trávníček Přerov, ale také Malá Olešnice z Doloplaz či Krušpánek z Velké Bystřice.

Například děti z přerovského Trávníčku se představily s pásmem „Já bodo učitel," ve kterém se dívky přou s chlapci o to, kdo je chytřejší.

„Choreografii jsme nacvičovali asi čtyři měsíce s tím, že posledních čtrnáct dní jsme se na vystoupení připravovali hodně intenzivně. Než ale pásmo vytvoříme choreograficky, trvá tak půl roku, než seženeme materiály, a pak teprve přichází práce s dětmi," přiblížila Dagmar Bouchalová, vedoucí Trávníčku.

Krojované rozlišení dědin

Dětský folklorní soubor Hanáček Tovačov zase publikum nadchl svým pásmem „Pusťte nás k muzice".

„Pozvali jsme letos moderátora, který uvádí jednotlivé soubory v hanáčtině. Protože už tak běžně nemluvíme, chtěli jsme, aby děti dostaly hanáčtinu trochu do uší. Aby vůbec věděly, co je to mluvit po hanácky," poznamenala hlavní organizátorka přehlídky Tovačovské fěrtóšek a vedoucí místního souboru Zdena Ludvová.

Mezi jednotlivými obcemi na Hané jsou podle ní rozdíly, které se snažili už naši předci rozlišit různým zdobením krojů.

„Například v Kojetíně nemají dívky vyšívanou zástěru, ale mají na zástěrce našité barevné stužky. Naši chlapi v Tovačově zase nosí typické široké gatě, kterým se říká baně," zmínila.

Sešlo se nás hodně

Postupová přehlídka Tovačovské fěrtóšek se koná vždy jednou za dva roky.

„Z té letošní postoupí čtyři soubory do regionálního kola, které se uskuteční v Prostějově. Rodiče drží palce, děti se nastrojily do krojů a myslím, že se nás tu sešlo hodně," pochvalovala si atmosféru.

Protože se blíží smrtná neděle a vynášení Morany, představil na závěr přehlídky každý z přítomných dětských souborů vlastní písničky a říkanky, které tuto tradiční oslavu příchodu jara provázejí.