Tradiční akce se konala už po pětačtyřicáté.

Po minulých dvou ročnících, kdy otužilce trápilo příliš „vlídné" počasí s teplotami nad nulou, se konečně dočkali ideálních podmínek.

Bečva totiž zamrzla, a tak museli potápěči společně s přerovskými dobrovolnými hasiči vysekat uprostřed ker „bazén" o rozměrech 10×20 metrů.

Otužilci se ale nenechali povětrnostními podmínkami zaskočit a na slavnostním nástupu se jich sešly téměř tři desítky.

„Přijeli ze všech koutů Moravy – z Olomouce, Ostravy, Frýdku Místku, ale jsou tu třeba i účastníci z Chocně," přiblížila Kamila Svobodová, předsedkyně oddílu zimního dálkového plavání TJ Spartak Přerov.

Plavkyně z kanálu La Manche

Pro otužileckou show byly podle ní letos podmínky extrémní – voda měla kolem nuly a teplota vzduchu byla minus pět až šest stupňů Celsia.

„Je to v této sezoně asi nejkrutější počasí, v ledu jsme ještě letos neplavali," komentovala to jedna z účastnic Dana Zbořilová z Prostějova, která před lety zdolala kanál La Manche.

„Znala jsem osobně Františka Venclovského, takže pro mě byla čest, že jsem mohla v Přerově odhalovat jeho pamětní desku. V minulých dvou letech jsem na silvestrovské show chyběla, protože jsem byla v práci. Teď si to ale užívám," svěřila se plavkyně.

Žádný speciální trénink prý kvůli zdolání ledové Bečvy nepodstupuje. „Ráda si zaplavu venku, jinak ale trénuji v bazénu," podotkla.

Vybrat nejlepší masku byl stejně jako v minulých letech problém. Kostýmy byly nápadité – nechyběli šašci, zdravotní sestra s dítětem, muž s doutníkem, pirát nebo vodník.

Vítězem se nakonec stala plavkyně v kostýmu Evy, která v ruce držela jablko, a její tělo symbolicky obepínal had.

Vůbec nejmladším účastníkem silvestrovské otužilecké show byl teprve desetiletý Martin Šenkýř, který zvolil masku piráta. Ten byl ze zamrzlé Bečvy nadšený.

„Vždycky jsem chtěl, aby byl v řece vysekaný čtverec a já si v něm mohl zaplavat. Chodil jsem trénovat na Plumlov," řekl.

Voda? Osvěžující a čistá

Přestože si otužilci museli vystačit pouze s malým bazénkem a nemohli si pořádně zaplavat, Silvestra si užívali a postarali se přítomným o skvělou zábavu.

Bouchalo šampaňské, nechyběly tanečky v ledové vodě a vtípky.

„Voda byla fantastická, osvěžující a čistá," svěřila se jedna z účastnic show poté, co vylezla z vody.

„Mně se to ohromně líbilo, bylo to spontánní a přišlo hodně lidí. Myslím, že můžou být všichni spokojení," pochvalovala si také Pavlína Venclovská, manželka prvního českého přemožitele kanálu La Manche, která v posledních letech nevynechala ani jediný ročník.