Letos návštěvníci přišli ohodnotit kulinářské umění nejen profesionálních kuchařů. Poprvé se totiž o vítěznou miniaturu kotlíku ucházeli také amatéři. „Chceme hlavně, aby si profesionální kuchaři při této soutěži mohli odpočinout od nepřetržitého stresu, s kterým se denně při své práci setkávají,“ vysvětlil základní účel hlavní pořadatel akce Luděk Bil.

Jak dodal, při této soutěži je na prvním místě zábava. O odlehčeném rázu celé soutěže svědčily také různé převleky a tematicky zaměřené stánky soutěžících družstev, jejichž úkolem bylo během pěti hodin uvařit nejméně dvacet porcí kotlíkového guláše na otevřeném, ale také na uzavřeném ohni.

„Právě jsme dovařili houbový guláš, který se od ostatních liší tím, že jako jediný je bez masa. Začali jsme vařit asi v deset hodin, ale už za dvě hodiny jsme byli hotovi,“ řekla jedna z amatérských soutěžících Jindřiška Slivková, která si pochvalovala, že všem guláš nesmírně chutnal.

U ostatních stánků však většina diváků takové štěstí neměla. „Jsem nespokojený se špatnou organizací, která tady vládne. Pořadatelé nejspíš udělali až příliš velkou reklamu, protože je tady hodně lidí a málo guláše. Stojím už ve druhé frontě a ještě jsem žádný guláš neochutnal. Vždy, když se dostanu na řadu, tak mi kuchař oznámí, že guláš právě došel,“ řekl rozhořčeně Karel Krejčík z Přerova. Jak dodal, nejvíc mu vadilo, že porota všechno sní a z vítězného guláše návštěvníci neochutnají ani lžičku.

Ostatní hladoví návštěvnici, kteří stáli v několikahodinových frontách na guláš, si zase stěžovali na nedostatek jiného občerstvení a přemíru piva. Hlavní pořadatel Luděk Bil se ovšem bránil tím, že s tak vysokou návštěvností organizátoři nemohli počítat. „Minulý rok přišlo mnohem méně lidí a kuchaři si domů odnášeli i čtyřicet porcí neprodaného guláše. Navíc ráno pršelo a nikdo nepočítal, že o akci bude takový zájem,“ obhajoval se pořadatel.

Jak dodal, příští rok budou kuchaři vařit dva guláše - jeden pro návštěvníky a druhý pro porotu. „Myslím, že časem se to urovná tak, aby byli spokojeni jak diváci, tak i soutěžící,“ dodal Bil.

V kategorii profesionálů si kotlík do Čeladné odvezl Gastro tým Novaco pod vedením Tomáše Mohyly za guláš z hovězí kližky, a z amatérských kuchařů porotě nejvíce chutnal klasický guláš Pavola Langera z Vlkoše.