V povodí Bečvy už dosáhlo hranice sucha deset měřících stanic. A pokud to tak půjde dál - čeká starosty obcí vážný problém.

Boj o každou kapku vody a kontrola černých odběrů, které situaci značně komplikují.

„Připadáme si tu jako v bermudském trojúhelníku. Černé mraky se pokaždé stočí na Olomouc a Jeseníky, nebo se tlačí na Beskydy. Nám tady na Hané se vyhnou a nespadne ani kapka. A když už zaprší, nevidíme v tocích žádnou reakci,“ líčí situaci starosta Citova na Přerovsku Jaromír Otáhal.

Následky silné bouřky, která se přehnala nad Olomouckým krajem nad ránem ve čtvrtek 10. srpna 2017
Silná bouřka shazovala stromy a zvedala střechy

Místní trápí také pohled na vysychající vodní toky Olešnice a Loučka.

„Voda z Olešnice vždycky zásobovala vodou Morávku, teď je to ale suché a teče jen velmi válo vody,“ poznamenal starosta.

Na pokles vody v Tršické přehradě upozorňuje i Ludmila Landsmanová, předsedkyně výboru místní části v Žeravicích.

„Když jsme se tam byli naposledy dívat, viděli jsme zčásti obnažené dno. Také voda v Olešnici téměř stojí,“ shrnula.

Postřehy starostů a místních obyvatel potvrzují také údaje vodohospodářů, podle nichž dosáhlo hranice sucha 35 ze 200 měřících stanic v povodí Moravy a Dyje. Nejvíce zasaženo je nyní povodí Bečvy, ve kterém hlásí hranici sucha deset měřících stanic.

Značný úbytek vody zaznamenali vodohospodáři na Bečvě v Dluhonicích, kde aktuálně hladina dosahuje výšky 106 centimetrů s průtokem 1,3 metrů krychlových za sekundu. Moštěnka je na pouhých 34 centimetrech a Olešnice v Kokorách má 83 centimetrů.

„Nízký stav průtoků nadlepšují nádrže, které jsou v současné době naplněné v rozmezí od 60 do 97 procent,“ informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

S ohledem na nepříznivou hydrologickou situaci doporučilo Povodí Moravy vodoprávním úřadům zvážit možnost omezit či zakázat obecné nakládání s vodami, popřípadě upravit povolené nakládání s vodami, provádět častější kontrolu dodržování manipulačních řádů rybníků a odběrů povrchových vod.

Mňága a Žďorp
Mňága a Ždorp, pukače a krojovaný průvod. V Kojetíně budou "hode“

Ryby hynou

O kritické situaci dnes hovoří rybáři na Přerovsku, kteří zaznamenali řadu úhynů. Kyslíkovým deficitem podle nich trpí zejména ryby v chovných rybnících.

„Následkem veder došlo k masivnímu úhynu plůdků v chovném rybníce v Želatovicích. Ztráta byla značná, jednalo se o tisícovky kusů,“ informoval Alexander Majer, předseda Českého rybářského svazu v Přerově.

Podle něj rybáři pravidelně kontrolují všechny chovné rybníky a revíry.

„Provádíme opatření a okysličujeme vodu - mimo jiné i na chovném rybníku v Předmostí. Totálně ale vyschl Oldřichovský rybník u Oseka. Posbírali jsme uhynulé ryby, a co se dalo zachránit, to jsme přesadili do Bečvy, která má zatím nejvíce vody,“ popsal.

Rybáři se v těchto dnech nejvíce obávají přívalových dešťů, během nichž došlo v minulých letech k hromadným úhynům ryb v řece Bečvě. Během bouřky totiž došlo k vyplavení splašků z kanalizace.

„Stalo se to pokaždé v srpnu, takže už kvůli tomu tři dny nespím,“ vzpomněl Alexander Majer.

Na Přerovsku platí od prvního srpna zákaz obecného nakládání s povrchovými vodami ze všech vodních toků a nádrží. Netýká se jen města a jeho místních částí, ale i dalších osmapadesáti obcí, spadajících pod Přerov.

„Jestliže dnes někdo používá například vodu z Bečvy nebo ze Strhance k zavlažování zahrádky, měl by se teď podobných zvyklostí zdržet, a to až do poloviny září. Zároveň všem doporučujeme v maximální možné míře zachytávat a zadržovat srážkové vody - a pro závlahu přednostně využívat právě je,“ radí Pavla Tomčíková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu.

Cyklověž v Přerově
V cyklověži zaparkovalo kolo s číslem 30 tisíc. Využíváte ji?