Nutno však dodat, že loňský rok byl z pohledu hospodářů na Hané mimořádně úspěšný.

Nepříliš optimistické zprávy potvrzují zemědělci z Troubek.

„Se sklizní řepky jsme začali minulou středu a už je z osmdesáti procent pod stodolou. Výnos ale bude o tunu nižší než loni, a to kolem 3,5 tuny z hektaru," řekl agronom Troubecké hospodářské Vladimír Kratochvíl.

Podle jeho slov je na vině především nebývalé sucho.

„Půdě chybí vláha. Vždyť od února do dnešního dne spadlo pouhých 180 milimetrů srážek, což je nebývale málo," poznamenal.

V následujících dnech čeká zemědělce z Troubek také sklizeň ozimé pšenice.

Průměrnou úrodu očekávají v Zemědělském družstvu v Kokorách, které je na Přerovsku největší.

„Začali jsme ranými odrůdami pšenice a pokračujeme řepkou. U pšenice se budou výnosy pohybovat mezi 6 až 7 tunami z hektaru, což je průměr," zhodnotil předseda družstva Vladimír Lichnovský.

Následkem sucha ale mohou pozdní odrůdy seschnout.

„Každý extrém je špatný. Může být špatná kvalita a nebude vyvinutá obilka, což může mít za následek nedostatek lepku. Když bude zrno jako kmín a nebude baculaté, tak kvalita nebude dobrá," dodal.

Lépe než na jižní Moravě

Na prognózy je ale ještě brzy. A ani v zemědělství není každý rok stejný – po tom bohatém většinou přichází chudší. Někdy je slabších hned několik po sobě.

„Žně teprve začaly a do čtrnácti dní uvidíme výsledek. Pokud by se počasí umoudřilo, teploty poklesly a pohybovaly se kolem 25 stupňů, může být už ječmen, který přijde na řadu o něco později, v pořádku," řekl. Rozhodující slovo ale bude mít příroda.

„Všude se plánuje, ale zemědělci předpokládají a rozhodne teprve ten nahoře," řekl s úsměvem Vladimír Lichnovský.

Podle agronoma ZD v Kokorách Břetislava Cagáška se úroda na různých místech Moravy liší.

„Jsme na tom mnohem lépe než třeba na Jižní Moravě – záznam průběhu srážek nebyl v té naší oblasti tak kritický, jako třeba na Znojemsku. Někdy rozhodne o bytí a nebytí jediná bouřka a dvacet milimetrů srážek může znamenat až o třetinu vyšší úrodu," poznamenal.

Slabší kvalita pšenice

První hektary už mají sklizené i v Rokytnici u Přerova.

„Začali jsme minulý týden v pátek řepkou a teď nás čeká ozimá pšenice a ječmen. Úroda se bude odvíjet od toho, jak bude probíhat dozrávání. Na lehčích písčitých půdách, kde není moc vody, mohou být problémy s výnosy i kvalitou zrna," soudí Jaroslav Mackovík, agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici u Přerova.

Ten očekává nižší výnosy u řepky a slabší kvalitu u pšenice.

„Sucho a vysoké teploty urychlují dozrávání zrníčka, a to se pak nestačí doplnit látkami, které by mělo mít," uzavřel.