Starosta Václav Dvořáček kvituje v rozhovoru mimo jiné i rostoucí počet mladých občanů.

Václav Dvořáček, starosta obce StříbrniceKdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, již teď v obci máte vykonat, která by to byla?
Tou je vybudování kanalizace včetně čističky odpadních vod.

Co považujte za největší úspěch vaší obce, kterého se letos podařilo dosáhnout?
V letošním roce obdržela obec dotace na obnovu kamenného kříže z roku 1801 a opravu chodníku, ale nejvíc potěšitelné je získání prostředků na vybudování cesty a mostu (předpokládaný začátek srpen 2013 a ukončení červenec 2014). Díky této stavbě bude těžká zemědělská technika míjet střed obce, čímž se sníží hlučnost i prašnost a zvýší bezpečnost chodců, zvláště dětí.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?
Neustále se zvyšující administrativní zátěž.

Obyvatelé obcí dnes často trpí nedostatkem kulturního vyžití. Jak je to u vás? Pečujete o své obyvatele i po kulturní stránce? Daří se u vás spolkům a kulturnímu životu?
Mezi kulturní či spíše společenské akce, které pořádáme, patří dětský karneval s dlouholetou tradicí, dětský den, který jsme letos pořádali podruhé či posezení s důchodci. Dětský kroužek „Zpívánky" vede slečna Kateřina Hrouzová a děti z kroužku se podílejí na programu k tradičnímu rozsvěcení vánočního stromku. Ze spolků jsou v obci jen hasiči, kteří na podzim organizují soutěž.

Straší vás odliv obyvatel z obcí do velkých měst a aglomerací? Nemáte strach, že se vesnice zcela vylidní? Máte možnost, jako starostové, s tím vůbec něco udělat?
V posledních letech počet obyvatel i mladých lidí roste. V obci jsou nové či opravené starší rodinné domy. Domy na prodej kupují lidé středního věku i mladí. Starosta je jedním ze členů zastupitelstva, a proto by nebylo vhodné si přisvojovat nějaké zásluhy. Zastupitelstvo odsouhlasilo vypracování nového územního plánu, v němž budou začleněna nová stavební místa.

Zkuste vyjmenovat tři důvody, proč se právě ve vaší obci dobře žije.
Toto je věc ryze subjektivní. Obyčejně jste vlastník rodinného domu, a to by mohl být hlavní důvod. Dalším důvodem jsou děti či vnoučata a klidnější život ve vesnici s lepším ovzduším než ve městě. Lidé ve vesnici k sobě mají blíž, nežijí v anonymitě jako ve městě. Ale jistě by se našly i důvody, které by svědčily o opaku.

Kdybyste si mohl vybrat nějaké místo na světě, kde byste chtěl žít, a nesměla by to být vaše obec, kde by to bylo?
Jsem rodilý Hanák, ale mám rád zimní sporty a turistiku. Mou srdeční záležitostí jsou Jeseníky – tedy nějaké horské středisko v těchto horách.

Martin Vojáček