KSČM

Komunisté budou definitivní pořadí nominovaných na kandidátní listině schvalovat na své krajské konferenci, která se uskuteční 13. února. Na předních příčkách se objeví i politici z Přerovska.

Za KSČM bude znovu kandidovat stávající náměstek hejtmana Michal Symerský, ale i poslanec a zastupitel Josef Nekl nebo lékař Ivan Sumara z Hranic.

„Angažmá v krajském zastupitelstvu se dá s prací poslance i městského zastupitele skloubit. Člověk aspoň ví, co se chystá, a má větší přehled," vysvětlil důvody své kandidatury poslanec Josef Nekl (KSČM), který je jedním z ostřílených politických matadorů.

ČSSD

Sociální demokraté vsadili na známé tváře, které se ve vedení kraje osvědčily. O křeslo v krajském zastupitelstvu se tedy budou za ČSSD opět ucházet oba stávající náměstci hejtmana Pavel Šoltys z Lipníku nad Bečvou a Radovan Rašťák z Přerova.

ČSSD už má okresní konferenci za sebou a do voleb vyšle i bývalou přerovskou radní a historičku Šárku Krákorovou Pajůrkovou nebo zastupitele a ředitele základní školy Přemysla Dvorského.

ANO

Hnutí ANO bude mít krajský volební sněm, na němž se definitivně rozhodne o nominacích, až 19. února.

„Oblastní sněm se uskuteční 20. ledna a delegovat na něm budeme jedenáct lidí," upřesnil šéf přerovského Hnutí ANO Petr Vrána s tím, že jeden post v první šestce na krajské kandidátce by měl obsadit i zástupce z Přerova.

O křesla krajských zastupitelů se budou kromě Petra Vrány ucházet také další politici z Přerova – Hana Mazochová, Alice Kutálková a náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Hranice bude reprezentovat starosta města Jiří Kudláček a z Tovačova má nominaci Rostislav Hrdiborský. Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař ale do krajských voleb nepůjde.

ODS

Občanská demokratická strana už měla kandidátku kompletní v prosinci. Trojkou na ní bude někdejší místostarosta Přerova Martin Kučera, na šestém místě je pak Jiří Hübner z Kojetína. Lídr přerovské ODS a zastupitel Michal Zácha má dvanáctou příčku.

„Chci se soustředit spíše na komunální politiku," uvedl Michal Zácha, který je zároveň šéfem krajského regionálního sdružení strany.

KDU-ČSL

Jedničkou lidovců za Přerovsko v krajských volbách bude Zdislav Ház z Dolního Újezdu, který by se měl objevit na některé z předních příček kandidátní listiny. Z Přerova se bude ucházet o post krajského zastupitele Tomáš Dostal.

TOP 09

Jasno v tom, koho vyšle do krajských voleb, zatím nemá přerovská TOP 09.

„Ještě to nemáme uzavřené. Podrobnosti budeme znát teprve v následujících týdnech," uzavřel předseda okresního regionálního sdružení TOP 09 Ivo Lausch.