S návrhem kontroly přišlo samo vedení města.

„Chceme ukázat, že všechno proběhlo v naprostém pořádku. Nebojíme se toho, aby akci prověřil kontrolní výbor, naopak jej do toho chceme zapojit. Aby výbor zjistil, že všechny kroky byly učiněny v naprostém souladu s právem," prohlásil náměstek primátora Petr Měřínský (ANO).

„Chápu, že někteří zastupitelé, zejména z opozice, mají pochybnosti. Nedivím se jim. Beru to tak, že v minulosti docházelo k mnoha projektům, které byly poměrně kontroverzní, takže věřím, že se na to teď dívají optikou minulosti," vysvětlil k návrhu radní Petr Vrána (ANO).

Na přetřes přišlo nedořešené financování, což opoziční zastupitelé neustále koalici vyčítají a nepodepsané smlouvy. Hlasy bylo slyšet i od občanů.

„Zajímalo by mě, kde berete tu jistotu, že smlouva na reklamu na cyklověž bude podepsána," ptal se Jakub Navařík.

Zácha: Nechci být urýpaný

Podmínkou pro čerpání úvěru od České spořitelny je získání společnosti zajišťující reklamní plochu.

„Máme předjednáno několik smluv, nicméně není vše uzavřeno," uvedl Petr Měřínský.

Zdali se jedná o společnost České dráhy, se kterou město delší dobu jedná, či jinou firmu, ale potvrdit nechtěl.

„Nechci předjímat, protože mám podezření, že kdybych jmenoval konkrétní firmy, tak by byly určeny kroky, aby smlouvy nebyly podepsány," dodal své důvody.

Předsedou kontrolního výboru, který zakázku prověří, je zastupitel Michal Zácha (ODS). Možnost k prošetření vítá.

„Je nám dána možnost jít do společnosti Přerovská rozvojová, která je ve stoprocentním vlastnictví města, což vítám. Volal jsem po tom. Nechci být urýpaný a kontrolovat každou městkou společnost," konstatoval.

Otevření 30. listopadu

Výbor by měl ustanovit kontrolní skupinu, která se usnese, jakými kroky se bude kontrola řídit.

„Předpokládám, že budeme kontrolovat to, na co tady celou dobu poukazujeme – jakým způsobem byla zakázka zadána, jak bylo jednáno zastupitelstvem, jak bylo uloženo financování a jakým způsobem je stavba realizována," přiblížil Zácha.

Cyklověž by měla být otevřena 30. listopadu. Cena investiční akce je 9,5 milionu korun bez DPH. Pět milionů činí dotace, kterou má realizátor akce, společnost Přerovská rozvojová, přislíbenou.

Dva miliony půjčí společnosti statutární město Přerov, zbývající tři miliony tvoří úvěr od České spořitelny.