Jak moc se kvůli tomu stavba opozdí, si Ředitelství silnic a dálnic netroufá odhadovat.

Výběrové řízení na dodavatele za 6,5 miliard korun vypsalo Ředitelství silnic a dálnic.

„Proběhlo první kolo na kvalifikaci, jeden z vyloučených uchazečů se ale odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a my teď čekáme na jeho rozhodnutí. Zatím nemůžeme předjímat, jak to stavbu zdrží," řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Jisté je jen to, že nemůže být zahájeno druhé kolo výběrového řízení.

Co konkrétně prověřuje antimonopolní úřad?

„Vedeme prvostupňové řízení, týkající se veřejné zakázky Ředitelství silnic a dálnic na stavbu dálnice D1 Přerov – Lipník. Ve věci bylo vydáno předběžné opatření, kterým bylo zadávací řízení pozastaveno. Důvodem šetření jsou zejména pochybnosti o tom, zda zadavatel stanovil dostatečnou lhůtu k podání žádosti o účast v této veřejné zakázce," vysvětlil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Přezkoumání tendru antimonopolním úřadem rozzlobilo starostu Lipníku nad Bečvou Miloslava Přikryla.

„Nejprve chystají dva a půl roku výběrové řízení, a pak ho ještě pokazí. Někdo by za to měl nést odpovědnost. Pořád jen něco slibují a skutek utek," zhodnotil.

Komunikace vázne

Podle něj už čeká město na první kopnutí do země pět let.

„S tím, že posledního dva a půl roku už mají stavební povolení i vykoupené pozemky. Vždyť jen loni se vracelo zpět 600 milionů, které byly určeny na zahájení stavby," řekl.

Naštvaný z neustálého oddalování stavby dvou posledních úseků dálnice je i přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD), který už kvůli tomu napsal několik rozhořčených dopisů ministru dopravy.

Nápor tranzitní dopravy se totiž podepisuje na katastrofálním stavu komunikací nejen ve městě, ale i okolních obcí. Zvýšená prašnost zase zhoršuje kvalitu ovzduší a má negativní vliv na zdraví lidí.

„Nabídli jsme ministerstvu, že vyčleníme na odboru majetku pracovníka, který by se podílel na výkupu pozemků. Připadalo nám to jako smysluplné, protože my jsme přece jen blíže k Říkovicím než Praha. Náš návrh se zpočátku líbil, čtvrt roku ale uteklo a komunikace vázne," postěžoval si na špatnou domluvu se zástupci vedení rezortu už dříve náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).