Podle posledních informací z ministerstva dopravy totiž stále není jisté, zda se začne stavět slibovaný úsek dálnice D1 z Říkovic do Přerova v dohodnutém termínu, kterým je rok 2014. 

Zpoždění nabrala i stavba D1 mezi Přerovem a Lipníkem.

„Na její zahájení pořád čekáme, i když měla začít už někdy v létě. Tato akce byla na letošek nachystaná i s penězi, ale podle posledních informací z Ředitelství silnic a dálnic není stále u konce výběrové řízení," konstatoval starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl. Ten už prý pro neustálé oddalování dokončení D1 na Přerovsku nemá slov.

Zástupci ministerstva dopravy ale ujišťují, že je tato stavba v plánu. „Pořád platí to, že je úsek Přerov – Lipník náhradním projektem, na který máme finance z operačního programu Doprava Evropské unie," řekl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

„Ředitelství silnic a dálnic činí takové kroky, aby mohla být tato akce už na jaře příštího roku zahájena. V roce 2013 na ni půjde částka 70 milionů korun a v roce 2014 se předpokládá objem investic 702 milionů," upřesnil. Úsek D1 z Říkovic do Přerova, který je ale stěžejní pro vyřešení katastrofální situace v Přerově, zatím nemá pevně daný termín zahájení.

„V současné době vzniká analýza dopravních staveb, které budou zahrnuty do operačního programu II. Na úseku Říkovice – Přerov nyní řešíme to, že se vyskytl problém s půdou a musí být proveden průzkum podloží. Se stavbou se počítá v letech 2014 až 2020 a to, zda budou dotace čerpány už v roce 2014 a 2015, záleží hlavně na tom, jak dopadne zmíněná analýza podloží," uvedl.

Na trase do Říkovic se vykupují pozemky

Radní v Přerově už v minulosti podnikli řadu kroků pro to, aby se podařilo odvést tranzitní dopravu z centra města. Od blokády silnice přes petici, pod níž se sešlo přes sedm tisíc podpisů, až po jednání se zástupci rezortu dopravy.

„Přípravné práce na úseku Říkovice – Přerov běží a probíhají výkupy pozemků. Stále věříme, že zahájení v termínu nic neohrozí," sdělil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Přerov chce pro případ, že by se dokončení dálnice opět zadrhlo, prosadit stavbu vnitřního průtahu městem.

„Jakákoliv oprava komunikace ve městě má za následek kolaps dopravy. Není možné jen nečinně čekat na realizaci dálničního úseku kolem Přerova. Je nutné obnovit jednání, vedoucí k dokončení průtahu městem," řekl v této souvislosti primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD).