Každý stroj je přitom originál. Pokochat se pohledem na unikátní exponáty a vrátit se do dob první republiky, kdy světu vládla elegance, mohou lidé v Lipníku, Přerově, ale i Teplicích nad Bečvou a řadě dalších obcí.

Trasa okruhu

Trasa Helfštýnského okruhu 2017Zdroj: Archiv Olditmer club Helfštýn

Bývalý hotel Strojař v Přerově
Město chce koupit travnatou parcelu vedle Strojaře

„Lidé na trase osmnáctého ročníku Helfštýnského okruhu nespatří dva stejné stroje. K unikátním kouskům bude patřit vůz Fiat Zero z roku 1912, ale také stejně starý automobil Chenard & Walcker,“ zmínil šéf pořadatelského Oldtimer clubu Helfštýn Jiří Zemánek.

Milovníci stařičkých automobilů podle něj ocení také Bugatti 57.

„Tyto vozy měly pod kapotami řadové osmiválce z lehké slitiny s rozvodem DOHC a nesnímatelnými hlavami, což v té době nebylo obvyklé,“ doplnil.

Dalšími klenoty mezi vozidly budou i Jaguar SS 100 nebo Zedel z roku 1924.

Ze zahraničních automobilů zaujme americký Auburn z roku 1928, který je jediný v republice.

„Zajímavé kousky se objeví i mezi motocykly. Z Maďarska k nám třeba dorazí majitel motocyklu Méray 680 SV s anglickým motorem JAP,“ řekl Jiří Zemánek. Další účastníci podle něj přijedou až z Rakouska. Milovníci veteránů nepřehlédnou ani dva čtyřválcové motocykly Indian z roku 1930 a 1938 nebo čtyřválcový Zündapp.

Ilustrační foto
Lyžování na Laguně: povoleno na dva roky, petici vyšetřuje policie

Z Lipníku do Přerova, a odtud do Teplic

Program začne už v pátek 12. května prologem v Lipníku nad Bečvou.

Za hudebního doprovodu místního orchestru Leopardi si lidé užijí skvělé odpoledne na Masarykově náměstí, jehož součástí budou kromě přehlídky veteránů také akrobatické průlety nebo přehlídka historických bicyklů.

Oficiální zahájení prologu je v 17 hodin.

Velkolepá podívaná a přehlídka historických vozidel, která se postupně přenese do celého regionu, startuje v sobotu 13. května v 9 hodin z Lipníku nad Bečvou.

„Helfštýnský okruh zahájí starosta Lipníku Miloslav Přikryl, který je velkým příznivcem této akce. Poté se stroje vydají na spanilou jízdu přes obce Loučka, Bohuslávky, Dolní Újezd a Veselíčko do Radvanic, kde bude průjezdná kontrola,“ vyjmenoval.

Do Přerova dorazí první vozidlo v 9.40 hodin. Kolona projede přes Žerotínovo náměstí do Wilsonovy ulice, a poté zamíří na náměstí T. G. Masaryka, kde účastníky přivítá hudba přerovského orchestru Academic Jazz Band.

Kolem 11 hodiny se veteráni vydají na další část trasy a zamíří přes Horní Moštěnici do Beňova, Dřevohostic a Bystřice pod Hostýnem.

Author Šela Marathon 2017. Vítěz Jan Škarnitzl.
Zablácený Author Šela Marathon letos patřil sourozencům Škarnitzlovým

Vzhůru na kolonádu

Následují zastávky na Hranicku.

„Pěkné přivítání nám vždy přichystají v Kelči, kde lidé zaplní náměstí. Odtud pokračujeme do Malhotic, Opatovic, Paršovic, Valšovic a Teplic nad Bečvou,“ doplnil.

Automobiloví a motocykloví veteráni se zúčastní otevírání lázeňské kolonády v Teplicích nad Bečvou, kde si lidé užijí bohatý kulturní program. První stroje sem dorazí po 13. hodině a zdrží se do 14.40 hodin.

Z Teplic nad Bečvou pokračuje spanilá jízda do Hranic, Slavíče, Lipníku, a poté se kolona vydá na hrad Helštýn. Jeho branami by mělo projet první auto ve 14.50 hodin. Program spojený s výstavou vozidel zde potrvá až do 18 hodin.